Bu yazımızla İtikat ne anlama gelir ve açık anlamda neyi ifade eder bunlara yer vereceğiz. İtikat kelime anlamında inanmak ve inanç anlamlarına geldiği gibi bizler için diğer bir anlamda iman etmek olarak bilinmelidir. İtikat bir çok kaynakta farklı yazım şekilleri ile karşınıza çıkabilmekte ve itikâd,itikât şeklinde bulunabilmektedir. Şüphesiz bu dünyaya gelen her insan için ilk olarak elde etmesi gereken en önemli şey imandır (İnanmak). Dünya ve Ahiret saadeti bu imanla yaşayıp bu imanla ölmeye bağlıdır. Peki, inancımız imanımız nasıl olmalıdır? Neye göre kime göre? Neye ve nasıl inanmamız gerektiğini Rabbimiz Kur’an-ı Kerimle bizlere ulaştırmış ve Resulü ile nasıl yaşamamız gerektiğini bizlere anlatmıştır
Peki, peygamber efendimizden sonra din bize nasıl ve kimlerle ulaşmıştır. Peygamberimizin sünnetine dört kolla bağlı olup kuranı kerime uyan, alimler, ulemalar, veliler ve evliyalar gibi bir çok Allah dostları dini bizlere ulaştırmışlardır.
Ameller hususunda müsamaha varsa da itikat hususunda hiç bir yanılmanın ve eksikliğin affı yoktur. Hardal tanesi kadar imanı olan cennete girecektir.
Bundan dolayı şirkin dışındaki günahlar hakkında Allah’ın dilemesine bağlı olarak affı mağfiret sözü varsa da şirk üzere ölenin asla affedilmeyeceği, Cennet yüzü görmeyip Cehennemden çıkamayacağı kesindir.
Öyleyse ebedi kurtuluş arayan herkesin her şeyden evvel iman konusu üzerinde durarak Allah indinde yüzünü ak edecek sağlam bir inanca sahip olması gerekir.
Ancak şu var ki her: “İnandım” diyenin imanı Allah katında muteber değildir.
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de ar kasından ümmetinin yetmiş üç fırkaya ayrılacağını, bunlardan yetmiş ikisinin dalalette kalıp “Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat” tan ibaret olan tek bir fırkanın kurtulacağını defaatle açıklamıştır.
-ERSİN ŞIK-