Metrobüs Kalabalığı , metrobüsü kullananlar tarafından en büyük sorun olarak görülmektedir. Peki Metrobüs kalabalığı için bir çözüm üretilebilir mi? Kalabalığa son vermek için gerekli çalışmalar yapılıyor mu? İnsanlar için çileye dönüşen ve çekilmez hale gelen yoğunluk için bazı çözüm önerileri hazırladık. İşte gözlemlere dayanarak günün en yoğun vakitlerinde kalabalığa son verecek bazı bulgulara rastladık. Yaptığımız inceleme kapsamında en yoğun saatlerin sabah işe gidiş saatleri, öğle saatleri ve akşam iş çıkış saatleri olduğunu fark ettik.
Sabah, öğle ve akşam saatlerinin yoğunluğunun yanı sıra gün içerisindeki tüm kalan saatlere de çözüm olabilecek değişikliklerin yapılabileceğini fark ettik.
Metrobüsteki Yoğunluğa Son Verebilecek Öneriler
Taşıtlar
Öncelikli olarak metrobüslerin kendi içerisindeki trafiğin sürekli akıcı olması gerekmektedir. Bir metrobüs başka bir metrobüsü yavaşlatmamalı akışı bozmamalıdır. Metrobüslerin içerisinde sarı renkli kısa ve gri renkli uzun Mercedes marka taşıtların akışı bozmadığı bilinmelidir. Ancak Hollanda’dan ithal edilen metrobüslerin, yollarımıza uygun olmaması akıcılığı ciddi ölçüde engellemekte ve hatta düz yolda bile metrobüs kuyruklarına sebep olabilmektedir. Bu durumun sebebi taşıtların bizim yollara uygun olmamasından dolayı aşırı ağır kalması ve bazı durumlarda da arıza yapmasıdır. Bu metrobüslerin başka yerlerde değerlendirilmesi ile metrobüs trafiğine akıcılık kazandırılabilir.
Yolcular
Yolculardan kaynaklanan yoğunluğun da önüne geçmek gerekir. Sabah ve akşam iş çıkış saatlerinde mesaisi dolayısıyla yolda olan yolcular gayet normaldir. Ancak sabah ve akşam saatlerinde yoğunluğun oluşmasına pay sahibi olan yaşlı insanlar, engelliler ve çocuklu bayanlar için ayrı bir metrobüs tahsis edilmelidir.
Bu metrobüsü sadece onlar kullanmalıdır, belirli vakitleri olmalıdır ve duraklarda onları taşıyacak metrobüsün duracağı ayrı bir nokta olmalıdır. Bu proje Beyaz Metrobüs adı ile faaliyete geçirilebilir. Yaşlı, engelli ve çocuklu bayanlara tahsis edilen bu metrobüs ile onların rahatlığı sağlandığı gibi biniş ve inişlerde zorlanmayacaklar aynı zamanda çalışan kesimin trafiğine de etki etmemiş olacaklar. Bahsettiğimiz Beyaz Metrobüslerde yolculuk yapacak vatandaşlar için onların ihtiyaçlarını düşünerek, araç içerisinde gerekli çalışmalar yapılabilir.. Bu çalışmalar yaşlılar, engelliler ve çocuklu bayanların ihtiyacına yönelik olmalıdır. Beyaz Metrobüsü tercih etmesi gereken yolcuların aynı zamanda bu konuda teşvik edilmesi de gerekmektedir. Eğer gerekli çalışmalar tamamlanır ve yolcular kendilerine tahsis edilen araçları kullanır ise diğer çalışan insanlar için ciddi ölçüde bir rahatlık yaratmış ve yoğunluğun azalmasında da ciddi oranda destek sağlamış olacaklardır.
Yolcu ve Taşıt kaynaklı iki çözüm önerisi eksiksiz olarak uygulanırsa Metrobüs Kalabalığı gerekli ölçüde hafiflemiş olacaktır. Tabiki sadece bu çalışmalar yoğunluğun azalmasında tek başına bir etken olamazlar. Bu sebeple diğer unsurlarda da gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
Çalışma Şekilleri
Metrobüslerin çalışma şekillerinde düzenleme şarttır. Bazı metrobüsler bazı duraklarda transit geçiş yapacak şekilde çalışmalıdır. Örneğin; 34 T kodlu metrobüs olduğunu varsayalım bu araçlar transit yolcu taşıyan araçlar olmalıdır. Mesela Beylikdüzü son duraktan yolcu taşımaya başlayan bu taşıtlar sadece Beylikdüzü, Avcılar Merkez, Şirinevler, Cevizlibağ, Haliç, Mecidiyeköy, Zincirlikuyu, Uzunçayır, Söğütlüçeşme gibi merkezi ve yoğun duraklarda duracak şekilde olmalıdır.
34, 34 AS, 34 BZ kodlu taşıtlarda ise yolcular eğer inmek için düğmeye basmamış ise duraklarda bekleme yapmadan devam edilmelidir.
İşe gidiş ve dönüş saatlerinde trafiği ciddi ölçüde aksattığını düşündüğümüz ve çok fazla sayıda aktif olan 34 C kodlu metrobüslerin sayısının azaltılması gerekmektedir. Bu araçlar 34 BZ, 34 ve 34 AS olarak trafikte yer almalıdır.
Yukarıda bahsedildiği gibi çalışma şekilleri üzerinde yapılacak planlı değişiklikler sonucu mevcut kalabalığın daha da azaldığı görülecektir.
Duraklar
Uzunçayır Metrobüs Durağı
Konu duraklara geldiğinde yine yapılacak çok şey olduğunu söyleyebiliriz. Bir örnekle başlayalım; Uzunçayır metrobüs durağında (Avrupa’dan Anadolu’ya geçiş istikametinde) gişeleri tam da metrobüslerin yolcu indirdiği noktaya çektiler. Bunun çalışmasını, düzenlemesini kim yaptı bilmiyoruz ancak yaptığımız detaylı incelemelerde sanki özellikle insan trafiği oluşsun dercesine yapılmış bir hamle olmuş. Bir yandan metrobüsler üst üste yolcu indiriyor diğer yandan bu yolcular çıkış gişesinden çıkmaya çalışıyor arkasındaki diğer insanları bekletiyor. Tabiki bunları burada yazarken iş olsun diye yazmıyoruz gerekli gözlemlerimizi fazlasıyla yaptık. Ekip arkadaşlarımızla farklı gün ve saatlerde 30’ar dakika uzaktan bu noktayı inceledik ve tahminlerimizde yanılmadığımızı gözlemlerimizle desteklemiş olduk. İnsan trafiklerinin oluşmaması için en acilinden uzunçayır metrobüs durağında yolcu indirme yerine yakın olan gişelerin o noktadan uzaklaştırılması mecburidir. Eğer burada bahsettiğimiz konuyu dikkate alırsa yetkililer, durakta oluşan insan trafiğini hafifletmiş olacaktır.
Yenibosna Metrobüs Durağı
Yenibosna Metrobüs durağında yolcuların beklediği, inip, bindiği alanın çok dar olması yine insan trafiğine sebebiyet vermektedir. Bu sebeple şunu özellikle vurgulamak isteriz ki bir durakta yaşanan aksama her zaman bir bütüne etki etmeyi sürdürecektir. Yenibosna durağında da gerekli çalışmaların yapılarak insan trafiğinin akıcı hale getirilmesi gerekir.
Tüm Duraklar
Duraklarda bulunan bir diğer aksama noktası da gişelerde giriş ve çıkışın aynı yerden yapılmasıdır. Düşünün 10 kişi metrobüsten inip gişelerden çıkmaya çalışıyor, 10 kişide içeriye girmeye çalışıyor. Aynı turnikede biri çıkarken biri girerken birbirine denk gelen ve göz göze bakan nice insanlar gördüm o diyor sen geç öteki diyor sen geç. Neden karmaşık düzen bırakıyoruz ki ortaya? Eğer iki turnike var ise biri çıkış biri giriş olmalıdır. İnsan sayısının fazla olduğu ve insanların aktif olarak bulunduğu noktalarda mutlaka bir sistem oluşturmalısınız. Eğer bir sistem oluşturmaz iseniz çok basit bir durum bile olsa unutmayın ki orada ne kadar insan varsa o kadar farklı sistem vardır. Her insan kendi kafasındakini uygulamak isteyecektir.
Duraklar ile ilgili bir diğer durum ise anlık reaksiyon alabilmek için durakların yoğunluklarını kontrol eden bir birim olmalıdır. Bu durumu da yine örnekle açıklayalım; bir kamera sistemi kurulmalıdır, her durakta bir tane olacak şekilde. Duraklarda ki bu tek kamera öyle bir noktaya konumlandırılmalıdır ki tüm duraktaki kalabalığı kuş bakışı görebilmek mümkün olmalıdır. Bir durakta aksamalara sebep olabilecek insan sayısına ulaşıldığında hemen müdahale edilerek en yakın noktadan bir boş metrobüs gönderilerek durağa müdahale edilmeli ve yoğunluk ortadan kaldırılmalıdır.
Metrobüs duraklarının içleri, gişeler, gişeler çıkışı, bazı duraklara ulaşımda kullanılan köprüler ve bu köprülerin ayak noktalarında kesinlikle seyyar satıcılara müdahale edilmelidir. İnsan trafiğine etki eden bu durumun denetimlerimizde çok ciddi boyutlara ulaştığını fark ettik.
Metrobüs Durakları ve Asansörler
Hem insan yoğunluğunun akıcı hale getirilmesi hem yaşlı, engelli ve çocuklu bayanlara faydasının dokunması için mutlaka duraklarda asansör olmalıdır. Haliyle bunu zaten bilmeyen yoktur ancak asansör olmayan metrobüs duraklarının olduğunu da bilmeyen yoktur. Gerekli çalışmaların yapılarak tüm metrobüs duraklarına asansör konması ciddi anlamda sıkışıklığı engelleyecektir. Asansöre alternatif olarak konulan eğimli ve zigzag geçitler var; ancak merdiven yerine bu noktayı kullanan vatandaşlarda olduğundan yaşlı,engelli ve çocuklu bayanların yada valizli insanların aynı yolda kesiştiğini görüyoruz. Bu geçitleri kullanan pusetli bayanlar, valizli insanlar, engelli yada yaşlılar yavaş yavaş yol almaları gerekirken diğer yolcuların yavaşlamasına da sebebiyet veriyor. Hiç bir yolcu bir diğerini burada suçlayamaz yavaş gidende, koşanda olacak önemli olan bunların aynı yerde çakışmamasını sistemsel olarak sağlamaktır.
Genel olarak bütün duraklarda bulunan asansörlerin arızalanmaları durumunda hızlı çözüm üretilmesi gerekmektedir. Durak asansörlerini incelediğimizde arıza konusunda hızlı çözüm üretildiğini de gördük ancak bu durum daha da hızlı giderilebilir.
Sonuç
Tüm makalede bahsetmiş olduğumuz bazıları az bazıları fazla öneme sahip olan tüm çözüm önerileri ve iyileştirme yöntemleri eksiksiz olarak uygulanırsa; insan, metrobüs ve durak kaynaklı oluşan tüm yoğunluklar ciddi oranda giderilebilir.
Öneriler; belki ilk aşamada ufak bir etki ve ufak bir iyileştirme gibi gözükebilir ancak burada önemli olan metrobüs hattının baştan sona bir sistem olduğunu ve her gün düzenli olarak metrobüsü kullanan kitlelerinde sistemin bir unsuru olduğunu bilmek gerekir. Eğer ki sistemin bir noktasında bir aksama yaşanıyorsa bunun tamamına etki ettiği de mutlaka bilinmeli ve bu yönde çalışmalar yapılmalıdır. Metrobüs Kalabalığı için uygulanan her farklı öneri ufak ufak iyileştirmelere sebep olacaktır. Genel olarak tüm sistem üzerinde yapılan her yeni düzeltmeler metrobüs kalabalığı kavramını zamanla yok edecektir.
Gözlem, inceleme, test ve yoruma dayalı olarak hazırlanan bu makale; sistemin iyileştirilmesi ve sorunların giderilmesi amacıyla bilgilendirme niteliğinde olup, Fikir ve Proje Servisi Kategorisi altında sunulmuştur.
Daha Fazla Fikir ve Proje İçerikleri Okumak İçin TIKLAYIN.