5.3 C
Ankara
Cuma, Mart 21, 2025
Ana SayfaNebula ÖzelNasıl Yapılır?Suluboya Nasıl Yapılır?

Suluboya Nasıl Yapılır?

Suluboya kullanım olarak en çok tercih edilen ve yaygın bir boya türüdür. Okul öncesi eğitimden tutun profesyonel hayata kadar her noktada kendine yer bulmuştur. Bir çok ressamın “harika” olarak nitelendirilebilen sanatsal suluboya çalışmaları mevcuttur. Bazen mükemmel eserler çıkartmak için yeteneğe ihtiyaç vardır bazense yetenek vardır ancak teknik bilgi hiç yoktur. Suluboya hakkında ihtiyacınız olacak genel bilgilere bu makale ile ulaşmış olacaksınız.

Makale içerisinde suluboya teknikleri, suluboya yapmanın ipuçları, suluboya malzemelerleri, suluboya fırça çeşitlerine ve çok daha fazlasına yer verilmiştir.

Suluboya Nasıl Yapılır?

Suluboya; su ile karıştırılarak kullanılan bir boya türüdür. Suluboya tekniğinde sadece suluboya adı verilen (kuruboya) ve suya ihtiyaç olur. Fırça suya batırıldıktan sonra boyanın üzerinde gezdirilir ve çözülen boya fırça ucuna alınmış olur. Fırça ucundaki boyanın resim kağıdına sürülmesi ile boyama işlemi gerçekleşmiş olur. Çok basit ve yaygın bir boyama tekniğidir.

Suluboya çalışması yaparken hangi malzemeler kullanılır?

Bu teknikte boya yaparken dikkat edilmesi gereken unsurlardan birinin suyla yapılan ve çabuk kuruyan bir boyama tekniği olduğudur. Bu sebeple sulu boya yaparken öncesinde tüm malzemelerin eksiksiz olarak hazırlanması gerekmektedir.

İyi bir sulu boya çalışması için kullanılacak ve önceden hazırlanması gereken malzemeler şu şekilde olmalıdır;

  • Suya doymuş resim kağıdı (300 gr. ve üzeri)
  • İhtiyaca göre farklı numaralarda suluboya fırçaları
  • Kağıt havlu veya peçete
  • Fırça temizleme kabı ve temiz su
  • Resim yaparken kullanılacak suluboya su kabı ( en az 2 adet )
  • Sivri uçlu resim kalemi ve silgi ( eskiz – plan aşaması )
  • Yeterince A4 kağıdı ( Ton ayarlama ve Prova )
  • Suluboya

Suluboya Kağıtları nasıl olmalıdır?

Sulu boya yapılacak kağıtlar çok önceleri resim yapılmadan önce belirli çalışmalara tabi tutulurdu. Resim kağıtları belirli oranda ıslatılır ve düz bir zemin üzerinde gerdirilirdi. Bu işlem yapılırken kenarlardan bantlanır ya da tutamaçlar ile tutturulurdu. Yapılan işlem ile kağıtlar öncesinde suya doyurulmuş olurdu. Resim kağıtları eğer suya doyurulmamış kağıtlar ise çalıştığımız sırada tüm suyu çekerek buruşmaya başlar. Artık günümüzde çeşitli ve kaliteli resim kağıtları vardır ve suya doyurulmuş olarak hazır satılmaktadır. İyi ve sorunsuz bir boya çalışması için kağıtlar en az 300 gr. ve üzerinde olmalıdır.

Kağıt üzerinde istenmeyen boyalar olursa ne yapmak gerekir?

Resim çalışması yaparken sebebi ne olursa olsun kağıdınızın üzerinde istemediğiniz bir boya gördünüz diyelim… Eğer bu boyayı farklı boyalarla kapatacak ya da resmin kompozisyonu içerisinde kalarak burayı sansürleyebilecek kadar profesyonelseniz bu sizi kurtaracak ilk yöntemdir. Yeterli profesyonelliğe sahip değilseniz ve resme yeni başlamışsanız kağıdınızı değiştirebilirsiniz. Resimde belli bir noktaya kadar geldiniz ve kağıdınızda istenmeyen bir ton oluştuysa burada kuru kağıt havlu yada kuru peçeteyi bastırarak kullanırsanız kağıdınızdaki istenmeyen boyadan kolayca kurtulabilirsiniz. Çalışmalarınızda hatasız olmak istiyorsanız mutlaka beyaz renkte bir A4 kağıdı kullanmalısınız. A4 kağıtları resim yapmak için uygun kağıtlar değildir ancak renklerin tonlarını net olarak görebileceğiniz ve ön çalışma yapabileceğiniz kağıtlardır.

Resim yaparken hataları en aza indirin

Kurşun kalemle yapılan çalışmalarda bir hata yaptığınızda telafisi silgi olabilir ancak suluboya çalışmalarında hatalar pek kurtarılabilir olmayabiliyor. Bu sebeple yanınızda A4 kağıdı bulundurmak ton ayarlamasını bunun üzerinde yapmak hatta resminizin temel öğeleri için öncesinde test çalışması yapmak hatalarınızı en aza indirecektir.

Suluboya ile çalışırken dikkat edilmesi gereken ve hatanızı en aza indirmenizi sağlayacak unsurlardan bir tanesi de öncesinde kurşun kalem kullanmaktır. Resme başlamadan önce kurşun kalem ile çalışmanızın taslağını oluşturmalısınız. Kurşun kalem ile oluşturduğunuz taslak örümcek ağı yada hayalet çizgi tabiri ile çok ince ve hafif görünür olmalıdır. Çizgilerin ince çizilebilmesi için bir resim kalemi kullanmalısınız ve bu kalemin ucu tam açık olmalıdır çünkü ne kadar ucu sivri yani açık ise çizim o kadar ince olacaktır. Eğer taslak çizerek çalışma yaparsanız böylece hatalarınız dahada aza inecektir.

Resim kağıdı üzerinde boyaların kurumasını bekleyin. Resim çalışmanız esnasında birbirine yakın resmedilen objelerin boyalarının karışmaması için bu çok önemlidir. Aynı anda resim kağıdının bir çok noktasında çalışabilme kabiliyetine sahipseniz son boyadığınız yer zaten bu zaman zarfında kuruyacaktır. Ancak yakın çalışma yapıyorsanız riske girmemek adına son boyanan yer kuruduktan sonra devam etmeniz en doğrusu olacaktır.

Hatanızı en aza indirecek unsurlardan birisi de fırça seçimidir. Resim kağıdınızın her yerinde aynı fırçayı kullanmanız bir noktada hata yapmanıza sebep olabilir. Detaylı çalışmalarda çok ince numaraları kullanarak işinizi kolaylaştırabilir ve hata yapmamış olursunuz.

Sulu_Boya_Çalışmaları_Görselleri

İyi bir suluboya çalışması için ipuçları

Kağıdın kendi beyazlığından faydalanın

Suluboya çalışmalarında palette bulunan beyaz renk, ton ayarlamak dışında pek tercih edilmemelidir. Mesela kağıdınızda beyaz renk kullanacaksanız burada kağıdın kendi beyazlığını kullanmak daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Kağıt Kullanımı

Kağıdınızı çok iyi kullanmalısınız. Çalışma öncesinde mutlaka taslak oluşturmalı ve kağıdın hangi bölgesinde nasıl çalışacağınızı çok iyi bilmelisiniz. Böylece daha kolay bir iş gerçekleştirebileceğiniz gibi kafanızdaki fikirlerin tamamını uygulayabilir olacaksınız.

Planlı Çalışmak

Çalışmalarda plan yapmak çok önemlidir. Planı mevcut resim kağıdı üzerinde eskiz olarak yapabileceğiniz gibi bir A4 kağıdı üzerinde prova niteliğinde de yapabilirsiniz. Ayrıca profesyonel ressamlar gibi plan da yapabilirsiniz. Bazı ressamlar tecrübelerinden kaynaklı olarak, fikirlerini boş kağıda uzun bir süre bakarak gözlerinde canlandırır ve planlarını bu şekilde yaparlar. Bunların yanı sıra resim kağıdı üzerinde yapacağınız her şeyi maddeler halinde not alarak da plan yapmış olursunuz. Planlı çalışma çok iyi işler çıkarmanızı sağlayacaktır.

Gölge ve Yansımalar

Sulu boya yaparken gölge ve yansımalar resim çalışmalarınızın daha gerçekçi olmasını sağlayacaktır. Yansıma ve gölgeler oluşturacaksanız mutlaka resim içerisinde bir ışık var etmeniz ve bu ışığın yönüne karar vermeniz gerekir. Kompozisyon resmedilirken ışık yönü ve açısı hesaba katılarak çalışılırsa görsel tutarsızlık olmamış olur. Ayrıca resminizde suda çözülen renkli kurşun kalem (Uygun Renkte) kullanmanız ve kağıdın beyazlığından faydalanmanız gölge ve yansımaların ciddi oranda gerçekçi olmasını sağlayacaktır. Bütün unsurlara dikkat ederek çalışmak resminizde derinlik yaratmanızı sağlayacaktır.

Ton Ayarı

Suluboya çalışmalarınızı yaparken genelde açık renkli boyalar ile başlamak en doğrusudur. Eğer bazı renkleri koyulaştırmak istiyorsanız uygun tonda siyah renk kullanmalısınız. Renklerin tonlarını daha fazla açmak istiyorsanız beyaz renk kullanmalısınız. Siyah ve Beyaz renk resminizde kullandığınız boyaların koyuluk ve açıklığını belirleyecek renklerdir ancak kullandığınız miktarlara dikkat edip tonları iyi ayarlamanız gerekmektedir.

Su kullanımı

Suluboya çalışmalarında her zaman kararında su kullanmaya özen göstermelisiniz. Fazla su kullanımı, kağıdınızın buruşmasından tutun renklerde değişme ve uyumsuzluğa kadar bir çok önemli noktaya etki edebilir. Suyun fazla kullanımı renklerin resim kağıdı üzerinde dalgalı görünmesine sebep olabilir.

Fırça Seçimi

Fırça seçiminizi yaparken iyi araştırma yapmalı ve kaliteli fırçalar almalısınız. Resimlerinizde performansınıza direkt olarak etki eden bu unsur aynı zamanda uzun süreli kullanım içinde önemlidir. Suluboya fırçası seçimi yaparken dayanıklı ürünleri tercih etmeli ve bilinen markalara yönelmelisiniz. Çalışmalarınızı yaparken her numaradan fırçanızın bulunması sizlere avantaj sağlayacaktır. Çok detaylı çalışmalarınızda kullanabileceğiniz sıfır numaraya yakın fırçalarda bulunmaktadır. Suluboya fırçaları arasında profesyonel olarak en çok samur fırçalar tercih edilmektedir. Sincap kılı fırçalar ve sentetik fırçalarda çeşitler arasındadır. Bunlar içerisinde piyasada en çok bulunanlar sentetik suluboya fırçalarıdır. Fırça numaraları detay konusunda önemli olduğu gibi su tutma konusunda da önemlidir. Resim yaparken eğer fazla su kullanmak gerekiyorsa fazla su tutan kalın fırçalar tercih edilebilir.

Suluboya_Fırçası_Görselleri
Sulu Boya Fırçaları
Resim Fırçası Temizliği

Suluboya fırçalarını temizlerken kimyasal ve türevi olan hiç bir temizlik malzemesi kullanmamalısınız. Resim fırçası temizliği oda ısında bulunan temiz su ile yapılmaktadır. Boyalı fırça yaklaşık 30 saniye kadar temiz su içerisinde sallandığında temizliği tamamlanmış olur. Kuru peçete veya kağıt havlu üzerine yan yatırdığınız temiz fırçalar kurumaya bırakılır. Fırça uçlarını bezlerle çekerek silmemelisiniz, bu yöntem fırça uçlarının kopmasına neden olabilir. Aynı zamanda fırçalar bir sonraki kullanıma kadar su içerinde bırakılmamalıdır. Belli bir süre su içerisinde bekleyen fırçalar zamanla deforme olurlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin

- Advertisment -

Popüler İçerikler

SON YORUMLAR