Türkiye’de gösterime giren filmleri hakkında yabancı film şirketleri acaba neler düşünüyorlar? Türkiye’den elde ettiği gelirlere baktıklarında acaba sinema sektörünün mü geride olduğunu düşünüyorlar yoksa sinema salonları hakkında kafalarında soru işaretleri mi var? Halk sinemaya karşı duyarsız kalıyor olabilirmiydi yoksa… Şimdi hem düşünelim hem yazalım bakalım neler çıkacak bu işin altından…
Sinema filmlerine karşı herkesin zevkleri farklıdır her filme aynı ilgi gösterilecek değil diyebiliriz.. .Ancak böyle düşünüldüğünde bir de yabancı film şirketleri hangileri diye sorduğumuzda en büyükleri bir sıralamak geliyor tabiki… Çünkü bu film yapım şirketlerinin çıkardığı filmlere duyarsız kalabilirmiydi insanlar, heleki günümüzde… Mümkün değil gibi gözüküyor.
En Büyük Yabancı Film Şirketleri
Walt Disney Studios, 1928 yılında dünya çapında bilinirliğin ilk bulgularını gördüğümüz ve Mickey Mouse sembolü ile bir hayli sevilen ve tutulan bir yapım firmasıdır. 1923 yılında Disney Brothers karikatür stüdyolarının kurulmasıyla temeli atılan film şirketi günümüzde ortaya çıkardığı filmler ile adından çok fazla söz ettiriyor.
20 th Century Fox, 1904 yılında kurmuş olduğu küçük bir sinema salonu ile geleceğin temelini New York’ta atan William Fox belkide bu kadar ileriye gideceğini düşünmemişti. Film üretip ve dağıtımını 10 yıl boyunca yapan Fox, Hollywood’a yükselecek kadar başarıya ulaştı. 20 th Century Fox artık günümüzde bilinen ve başarılı bir film şirketi olarak dünya tarafından tanınan yapım şirketidir.
Warner Bros, beraber yola çıkan dört kardeş ile bu zamanlara gelmiş bir film şirketidir. Başlangıçta kiraladıkları bir projektör ile film gösterimine başlayıp sonrasında satın aldıkları tiyatro ile yollarına devam ettiler. Film dağıtım işine girip, ilerleyen zamanlarda da Hollywood’da stüdyo açtılar. Warner Bros. ismiyle açtıkları stüdyodan sonra aynı isimle şirket kurdular ve yaşadıkları bir çok zorluklar sonrasında şirket artık günümüzde çok farklı bir konumdadır. Çıkardıkları büyük yapıtların sadece başarıyı anlatmak için mükemmel örnekler olduğunu belirtmek yeterlidir.
Büyük film şirketlerinden sadece üç tanesini kısaca tanımladık. Peki diğerleri ufak mı? Kesinlikle hayır… Şu yapım firmalarına baksanıza…
Columbia Pictures, Paramount, Universal, Lionsgate ve daha niceleri… Bu film şirketleri için kazanç ve piyasanın büyüklüğüne özellikle girmeyeceğiz çünkü sayfamızı bol sıfırlar ile doldurmaya hiç gerek yok ancak sektörün dev bütçesinden bahsetmek gerekirse sadece şunu rahatlıkla söylemek gerekir “Milyar Dolar-lar”…
Düşünmek Lazım!
Sinema sektörü, sektörün devleri, bütçeler konusunda kısaca anlattıklarımızı yavaş yavaş birleştirelim. Hani yukarıda yazmıştık ya halk sinemaya duyarısz olabilir mi? İlgi göstermiyor olabilir mi? diye… Size yapım firmalarından kısaca bahsettik çıkarttıkları filmleri bir düşünün, günümüz insanlarını ve kültürel faaliyetleri bir gözünüzün önüne getirin. Ülkemizdeki insanların bu film yapım şirketleri tarafından çıkarılan filmlere, sinema sektörüne sizce ilgisi olmaması mümkün mü? Kesinlikle değil tabiki.
İnsanlarımız sinema sektörüne ilgi göstermiyor derseniz ben de sorarım ne yapıyorlar bu insanlar? Türk halkının kültürel faaliyetleri nelerdir? diye… Çünkü stadyumlara baktığımızda boş ve futbola ilgi yok diyebiliriz. Ülkemizde opera ve bale kültürünün üstün olmadığını ve adım başı opera ve bale salonu olmadığını da düşünürsek… Yoksa tüm insanlar tiyatrolara mı akın ediyor? Oraya hiç girmeyelim tiyatro sektörünün özel ve kendine has bir kitlesi vardır, hiç tiyatroya gitmemiş insan bile bir kere gitseydim veya bir gün giderim dahi demiyor. Hatta tahminlerimizce 10 kişiden dokuzunu tiyatroya götüreyim deseniz ben almayayım der ve kenara çekilir. Tiyatrocularımızın ne kadar kabiliyetli yetenekli olduğunu da düşünürsek insanlarımızın tiyatro kültüründen eksik olduklarını düşünebiliriz. Suç başarılı tiyatrocularımız da değil kültürel akım da…
Pekala insanlarımızın kültürel faaliyetleri bu kadar net ise şunu gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz ki Türkiye’de en çok ilgi gösterilen kültürel faaliyet Sinemadır.
Nitelikli Analiz ve İlginç Varsayım
Nebulaturkiye.com sahip olduğu ekibi ile ufak ancak nitelikli bir araştırma yaptı. Büyük bir yabancı film yapım şirketinin yeni bir filmi Türkiye’de gösterime girdi. 1 gün boyunca aynı filmi izlemeye gelen seyirci kitlesini takip ettik. Bu büyük yapıtı gösteren ufak sinema salonlarından tutun en büyüğüne kadar bir gözlem yaptık. Sinemanın her seansına akın akın insanlar gelmeye devam ediyordu. Sinema salonları sürekli dolup taşıyordu. Mısırlar, Kolalar havada uçuşuyordu… Küçük, orta ve büyük ölçekli aynı sinema salonlarının hepsi dolup taşmıştı.
İnsanlarımız sinemaya özellikle de yurtdışından gelen büyük yapımlara bu kadar ilgi gösterdiği halde sinema sektörü kan ağlıyor, bitmek üzere gibi söylemler neden türetiliyor… Bu sektör de kim neyi kazanamıyor da sektör kötüye gidiyor denilebiliyor… Yada neyi saklamaya çalışıyor… Sinema salonları zarar ediyoruz diyerek ilginç mısır ve kola kampanyaları gibi yeni yeni şeyler çıkarıyorlar… Bir de sanatçıların, oyuncuların sinema sektörü hakkında ki söylemleri yok mu… Herkes her şeyden bir haber ortaya hep bir şey atıyor.
Biz net olarak düşündüğümüzü ve varsayımlarımızı anlatalım. Yüksek bütçeli, uzun sürede çekilen ve çok beğendiğimiz o emek dolu yabancı film şirketleri filmleri varya işte biz millet olarak bu filmlere aşırı ilgi gösteriyoruz. Adamlar yapmış diyoruz… Şimdi diyelim ki bu filmler geldi yurt dışından, dağıtımcı firmalar da dağıttı bu filmleri pekala.
Peki Sinemalarda Neler Oluyor?
Sinema salonları dolup taşarken mesela filmi 150 kişi izlemiş ama 65 kişi izledi derse bu salonlar… Diğer bir sinema salonunda 200 kişi izlerken 125 kişi izledi derse bu salonlar… Özetle yurtdışından gelen büyük filmi “bazı sinema salonları” bilinçli olarak az kişi izledi olarak gösterirse bu sektör daha çok geriye gider yada geriye gidiyor süsü verilir. Burada zarar eden Türkiye’de bulunan dağıtım firmaları yada filmi gönderen yapım firması mı bilemem ama ikisinden birisi sürekli gerçek kazancının altında kazanıyor. Bu durumun sorumlusu da sinema salonları ve bu sinema salonlarının sahipleridir.
Biz Türkiye’deki dağıtım firmalarına ya da yurtdışında ki film şirketleri için sadece şunu önerebiliriz; gerçekten işini bilen ve bu işin takibini gizli müşteri yöntemi ile yapabilecek firmalar ile görüşmeleridir. Her gönderdikleri filmlerin peşinden sinema salonlarında gerçekte kaç kişi var ve sinema salonları kaç bilet sattığını iddaa ediyor karşılaştırmalı ve denetlemeliler. En azından biz; Disney, Fox, Warner Bros, Columbia Pictures olsak böyle yapardık. Bu zamanda işini takip etmezsen senin yerine ekmeği başkası yer… Örnek verecek olursak Warner Bross’un “LEGO FİLMİ 2” vizyona girdiğinde yada Marvel’in “Avengers Endgame” vizyona girdiğinde gerekli çalışmaları yaparak sinema salonlarında mutlaka bir gözü olmalıdır. Üretilen ürünün son noktaya ulaşmasına kadar üretici tarafından kontrol edilmesi bu işin en etik ve doğru yanıdır diye düşünüyoruz. Bu sebeple filmi yapmak değil izler kitlenin film ile temasına kadar kontrolü şart olmalıdır. Burada özellikle hiç bir firma, kurum ya da sinema salonu özellikle hedef alınmamıştır sadece gerçekten emek harcayan ve büyük yapım çıkartan film şirketleri ya da dağıtımcı firmaların ekmeklerine birileri bilinçli olarak kan doğramamış olur… Buda bir emek hırsızlığıdır… Tabiki sitenin kategori misyonu gereği eleştiri ve yorum bölümünde bunun yazılmasının bir sebebi var bir şey biliyoruz ki buraya yazıyoruz yoksa bu yazı Komplo Teorisi kategorisinde de yayınlanabilirdi…