Ana SayfaZımba İçerikYapay Zeka Ürünleri ve Türkiye 3

Yapay Zeka Ürünleri ve Türkiye 3

Yapay Zeka Ürünleri ve Türkiye 2 isimli bir önceki içerikte Türkiye’deki yapay zeka faaliyetlerinin bir kısmına daha değinmiştik. Yazı dizimizin ikincisinde yer alan konu başlıklarını aşağıda inceleyebilirsiniz.

  • GelecekHane’nin kurucusu Halil Aksu Oxford’ta Yapay Zekâ Anlattı
  • Huawei’den Yeni Nesil Yapay Zeka Destekli İşlemci
  • Türk Girişim Şirketi Ayvos Yapay Zeka ile Kameraları Akıllandırıyor
  • HTC, Yeni CEO’su Yves Maitre ile 5G, Yapay Zeka ve XR’ın Geleceğini Kucaklıyor

Yapay Zeka Ürünleri ve Türkiye 3

VakıfBank’ta çeklere yapay zekâ dönüşümü

Piyasa ihtiyaç ve dinamiklerine uygun yenilikçi çözümler geliştiren VakıfBank, çek işlemlerinde yapay zekâ temelli otomatik çek okuma teknolojisini kullanmaya başladı. Çek operasyonlarında tam otomasyonla verimlilik sağlamayı amaçlayan ve sektörde bir ilk olan bu uygulama ile çek işlemleri daha hızlı sonlandırılıyor.

Tüm paydaşlarının ve reel ekonominin yanındaki güç VakıfBank, yüzde yüz yerli teknolojileri kullanarak çağa uygun ürünler geliştirmeye devam ediyor. Bankanın dijital dönüşüm anlayışı çerçevesinde hayata geçirilen Çek Okuma Otomasyon uygulaması ile çekler; yapay zekâ temelli akıllı karakter tanıma işleminden geçiriliyor ve çek üzerinde yer alan bilgiler otomatik olarak sisteme aktarılıyor. Standart uygulamada manuel olarak okunup işleme alınan çeklerin operasyon süreci böylece daha verimli ve daha hızlı hale geliyor. Daha önceden çekleri sisteme girmek ve doğrulamak görevini yerine getiren çalışanlar; katma değeri yüksek diğer işlerde görevlendirilerek Banka içi süreçler daha verimli hale geliyor. Çekle işlem yapan VakıfBank müşterilerinin işlemlerinin hızlanması ile ticaret hayatına da önemli bir destek sağlanıyor.

“Süreç verimliliği ve müşteri memnuniyeti sağlıyoruz”

VakıfBank olarak yakın dönemde VBanko Çek ile ticaret dünyasına yeni bir yön verdiklerini, çekin dolaşım hızıyla teminat mektubunun güvencesini bir araya getirdiklerini hatırlatan VakıfBank Bilgi Teknolojileri ve Operasyonel İşlemlerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Metin Recep Zafer; Çek Okuma Otomasyonu hakkında şunları söyledi:

“Dijital dönüşüm anlayışımız çerçevesinde yeniçağı çok iyi anlıyoruz. Kendi süreçlerimizi daha verimli hale getirip müşteri memnuniyeti sağlayacak yeni teknolojileri hızla bünyemize katmak konusunda çok istekliyiz. Bankamızdaki dijital dönüşüm süreci, sektöre öncülük edecek şekilde devam ediyor. Özellikle yüzde yüz yerli teknolojileri kullanma konusunda ayrı bir hassasiyet taşıyoruz. Ülkemizde üretilen yapay zekâ temelli uygulamaların ne denli başarılı sonuçlar verdiğini yaşayarak görüyor ve gösteriyoruz. Son olarak uygulamaya aldığımız Çek Okuma Otomasyonu ile bankacılık ve ticaret dünyasına verimlilik sağlayan bir yenilik kazandırmaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Çeklerin üzerindeki el yazılarının okunmasının operasyonel hatalara yol açtığı ve çeklerin sisteme girişini yavaşlattığını belirten Zafer; “Yeni uygulamamızla çeklerde kusursuz okumayı hedefleyerek maddi hataların önüne geçerken çeklerdeki operasyonel süreci de önemli ölçüde kısaltıyoruz. Uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte, girişi yapılmak üzere operasyon merkezimize gönderilen çeklerin yüzde 80’i bu sistem sayesinde hatasız bir şekilde okunarak Banka sistemine aktarıldı. Böylelikle operasyon sürecini daha hızlı ve verimli bir hale getirdik; insan kaynakları yönetiminde de önemli ölçüde verimlilik sağladık. Her türlü imaj dosyasından okuma ve doğrulama yapabilen bu sistemle çeklerin doğrulanması ve tahsilatı konusunda müşterilerimize daha hızlı cevap vermeye başladık. Sektörde bu uygulamayı geliştiren ve kullanan ilk banka olarak dijital dönüşüm çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Yüzde yüz yerli yazılımla maddi hatalar en aza iniyor

Çek üzerinde bulunan manyetik mürekkep doğrulama kodu (MIRC) ve kare (QR) kod içerisinde yer alan belirli bilgilerin yanı sıra el yazılarını da doğru okuyarak verimli ve hızlı bir sonuç veren yeni sistemi kullanıma alan ilk banka VakıfBank oldu. Yapay zekâ temelli bir yazılım olan Çek Okuma Otomasyon uygulaması; çeklerin üzerindeki el yazısı kısmının okunmasında yaşanan maddi hataları en aza indiriyor. Çeklerde bulunan sekiz ayrı bölümdeki yazıyı doğru şekilde okuyan uygulama; Türkçe dilinde en doğru sonucu veren uygulama olarak da dikkat çekiyor. Diğer uygulamalara göre yüzde yüz yerli bir yazılım olmasıyla da öne çıkan yeni uygulama ile çeklerdeki operasyonel süreç, büyük oranda otomasyona dönüştürülüyor.


Yapay zeka ile e-ticarette devrim

Çağımızın en önemli teknolojilerinden biri olarak yükselişine devam eden yapay zeka uygulamaları günümüzde, otomotiv, tekstil, eğitim, insan kaynakları ve pazarlama gibi birçok alanda katma değer sağlayarak otomasyon süreçlerini bir üst seviyeye çıkarıyor. Müşteri deneyimlerini özelleştirerek en uygun hizmeti sunmayı amaçlayan e-ticaret firmaları da yapay zekadan makine öğrenmesine, veri biliminden derin öğrenmeye kadar birçok teknolojiden faydalanıyor. 2022’ye kadar 700 trilyon doları bulması beklenen e-ticaret endüstrisi; platformlarını kullanan tüketicilere, yapay zekanın da katkısıyla kullanım kolaylığı sağlarken ürün performanslarını ve karlılığı artırıyor. Yapay zekanın e-ticaret sitelerine entegresi, endüstrideki yapı taşlarını tamamen değiştirerek kullanıcılar için gelişmiş bir alışveriş deneyimi sunuyor.

Türkiye’de yapay zekanın gelişmesi ve kalkınmaya yüksek katma değer sağlamak için kurulan Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi‘nin her ayın üçüncü çarşambası İTÜ Teknokent ARI 3’te düzenlediği TRAI meet-up’ında da “E-Ticaret ve Yapay Zeka”konusu ele alındı. E-ticaret sitelerinde kullanılan yapay zeka tabanlı öneri sistemleri, bilgi teorisi, akıllı veri, resim üzerinden ürün sorgulatma gibi birçok konunun ele alındığı meet-up’ta katılımcılarla yapay zekanın e-ticarete entegresine yönelik önemli bilgiler paylaşıldı.

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin Kurucusu Halil Aksu‘nun konuya ilişkin değerlendirmesine göre e-ticaretteki en büyük zorluk, müşterinin ilgisinin çekilmesi ve sadakatinin sağlanması olarak göze çarpıyor ve e-ticaret siteleri bunun için her türlü veriyi kullanarak, kişiye özel ürünlerin seçilmesi, kişiye ve duruma özel tavsiyeler tahmin edilmesi gibi birçok alanda yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi konulardan faydalanıyor.

Kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi

E-ticaret sitelerinde kullanılan yapay zeka sistemlerinin başında arama konsollarının kişiye özel hale getirilmesi yer alıyor. Yapay zeka sayesinde müşterilerin alışveriş alışkanlıkları, ilgi alanları veya site içi hareketleri gibi bilgiler bir araya getirilerek sistemin, tüketicilere kişiselleştirilmiş ürün önerilerinde bulunabilmesi mümkün kılınıyor. Geliştirilen algoritmalar tamamen yapay zekanın kontrolünde çalışarak müşterilerin geçmiş verilerini de ele alıp her seferinde farklı ve daha iyi öneriler yapabiliyor. Bu sayede müşterilerin ilgisi siteye çekilirken aynı zamanda yönlendirilmesi de sağlanıyor. Yapılan aramalar sırasında, “bunu mu demek istediniz” önerisi, otomatik tamamlama, görsel öneriler gibi sistemler sayesinde son kullanıcı istenilen ürünlere yönlendirilebiliyor. Toplanan veriler işlenerek farklı müşterilere farklı indirimlerin sunulması ya da aynı aramada farklı müşterilere farklı ürünlerin gösterilmesi gibi çeşitli alanlarda e-ticaret sitelerine fayda sağlamak amaçlı kullanılıyor.

Türkiye’de yapay zekanın gelişmesi ve bu alanda yatırım yapacaklara doğru bir kaynak sunabilmek amacıyla yola çıkan Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) yapay zeka altyapılarında son gelişmelere dair bakış açılarının paylaşıldığı ve düzenli olarak gerçekleştirilen TRAI Meet-Up etkinliklerinde her ay yapay zekanın farklı bir kullanım alanı ele alınıyor.


Akıllı şehir projeleri yapay zekâ ile 50 dilde dünyaya tanıtıldı

İspanya’nın Barcelona şehrinde gerçekleşen “Smart City Expo World Congress” Dünya Akıllı Şehirler Fuar ve Kongresi’ne katılan Microsoft Türkiye Kamu Sektörü ve Kamu Yatırımlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. R. Erdem Erkul, Microsoft’un inovatif vizyonuyla geliştirilen ve Türkiye’de uygulanan akıllı şehir örneklerini tüm dünyadan katılımcılara sundu. Erkul’un konuşması, tüm dünyadan katılımcılar için yapay zekâ destekli Microsoft Translator ile 50’den fazla dile anında çevrildi.

Smart City Expo bu yıl 18 – 20 Kasım tarihleri arasında İspanya’nın Barcelona şehrinde düzenlendi. Smart City Expo’da şehircilik ve belediye hizmetleri ile ilgili teknolojik uygulamalar, alt yapı ve çevre dostu projeler katılımcılara sunuldu. Kongre bu yıl Dijital Dönüşüm, Kentsel Çevre, Kapsayıcı ve Paylaşan Şehirler ve Hareketlilik olmak üzere 5 ana başlık altındaki problemler üzerine yoğunlaştı. Akıllı şehirler için ilham veren uzmanların konuşmalarına ve 1000’den fazla teknoloji firmasına ev sahipliği yapan kongreye katılan Microsoft Türkiye Kamu Sektörü ve Kamu Yatırımlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. R. Erdem Erkul, Microsoft’un desteğiyle Türkiye’de hayata geçen inovatif örnekleri katılımcılarla paylaştı. Türkiye’den gelen bir delegasyon, yapay zekâdan güç alan akıllı şehircilik trendleri hakkında bilgi aldı.

Erkul: “İnsan odaklı ve yapay zekâ ile desteklenen akıllı şehir sistemleri geliştiriyoruz”

Dr. R. Erdem Erkul, konuşmasında şunlara değindi: “Vatandaşların katkısı olmadan akıllı şehir projelerimiz eksik kalacaktır. Vatandaşlara dokunmayan çözümler akıllı olamıyor çünkü akıllılık sadece bir kelime değil, bir tutumdur. Akıllı şehirlerle ilgili çözüm alanımızı sadece şehirler değil, akıllı topluluklar ve akıllı vatandaşlar da oluşturuyor. Biz de vatandaşlarımızı göz önünde tutarak, onların hayatlarına dokunacak çözümlerimizi iş ortaklarımız ile geliştiriyoruz. Örneğin, Akıllı Atık Toplama Sistemi Evreka ile akıllı atık toplama sistemleriyle maliyetlerin azaltılması, vatandaş memnuniyetinin artırılması, CO2 salınımının azaltılması, zaman ve enerji kaybının önlemesi sağlanıyor. Evreka şu an İstanbul’daki Tuzla, Başakşehir ve Selçuklu da dâhil olmak üzere 20 belediyede kullanılıyor.

Seyisco Yol Bakım ve Analiz Sistemleri ile bakım maliyetlerinde yüksek tasarruf, kazaların önlenmesi, vatandaşın yol şikayetlerinin azaltılması, yol ömründe uzama, yol bakım görevlerinin hızlandırılması ve kolaylaştırılması hedefleniyor. Speech to Text teknolojisiyle çalışan Sestek uygulamasıyla belediye meclisi toplantıları yazılı hale getiriliyor. Akıllı aramalar sayesinde yazı işleri birimlerinin verimliliği artırılıyor. Akıllı park yönetimi sunan Motiwe ise, vatandaşlara sunduğu mobil uygulamalar ve akıllı operatör sistemleriyle kamu ve özel otoparkların kârlılığını, kapasitesini ve vatandaş memnuniyetini en üst düzeye çıkarıyor. Microsoft’ta inovatif, insan odaklı ve yapay zekâ ile desteklenen sistemler geliştirmeye ve vatandaşlara en modern şehircilik hizmetleri sunan uygulamalara destek vermeyi sürdüreceğiz.”


Flo.com.tr, Yapay Zekâ ile Verimliliğini Yüzde 172 Artırdı

RTB House‘un geliştirdiği yapay zekâ temelli Snippet Ads, flo.com.tr’de Statik banner’lara kıyasla yüzde 172 daha fazla reklam tıklaması elde edilmesini sağladı.

Dünyanın en büyük markalarına en gelişmiş teknoloji pazarlama çözümleri sağlayan RTB House; Yapay Zekâ Pazarlama Laboratuvarı ile Yaratıcılık Laboratuvarının ilk ürünlerinden biri olan Snippet Ads ile Flo.com.tr‘de elde edilen gelişmeleri açıkladı. Buna göre, teknoloji alanında yenilikçi yaklaşımlarıyla öne çıkan FLO, hem ürün öneri sistemi hem de daha dinamik ve markaya göre özelleştirilen reklamlar sayesinde oturum başına maliyetlerini düşürürken, geri dönüşleri de artırdı. Böylece şirket, dijital reklam harcamalarını çok daha verimli hale getirdi.

Yatırımlar Devam Ediyor

Türkiye ayakkabı sektörünün lider ve öncü mağazası FLO, dijital yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2019 yılı ilk ayında online satışlarının toplam satışlar içindeki hacminin yüzde 11’i aştığını belirten FLO Mağazacılık Pazarlama Direktörü Mustafa Kemal Temel, “Tüm yapıda önemli bir ciro elde etmenin getirdiği sorumluluklar, dijital reklam faaliyetlerinde de yeni arayışlara girmemize sebep oldu.

Statik görsellerin ötesine geçerek tüketicilerin arzu ettiği kişiselleştirilmiş reklamları sunmanın dönüşleri artıracağını öngörüyorduk. RTB House‘un geliştirdiği, hareketli bir yapı sunan Snippet Ads; kısa sürede Yapay Zekâ teknolojisi sayesinde yeni trafik kampanyalarını daha etkili hale getirdi ve daha iyi performans elde edilmesini sağlayan etkili bir sistem ortaya çıkardı. Kampanya, daha fazla yatırım yapılmasını gerektirmeksizin Google Analytics oturum maliyetlerinin yüzde 55 oranında düşmesine ve yüzde 384 daha fazla oturumun elde edilmesine yardımcı oldu. Snippet Ads sayesinde reklamların tıklanma oranı (CTR) yüzde 172 arttı,” dedi.

DCO ile 3 kata kadar daha fazla tıklanma

Snippet Ads, maksimum etki için yaratıcılığı verilerle birleştirerek geniş ölçekte kişiselleştirilmiş mesajları da içeren dinamik kreatif optimizasyonun (DCO) sağladığı faydalarını sunuyor. Kısa bir HTML kodu biçiminde, markaların sektörlerine göre özelleştirilmiş farklı tasarımlarla kullanıma hazır halde sunulan ve özelleştirerek farklı mesajları test etme imkânı tanıyan DCO’nun; statik banner’lara karşı 2 ila 3,5 kat daha fazla tıklanma oranı (CTR) getirdiği A/B testlerinde kanıtlandı.

Özellikle yeni kullanıcılara ulaşılmasında etkili olan Snippet Ads; RTB House’ın derin öğrenme algoritmaları, çevrimiçi kullanıcıların davranışlarına ve sayfa bağlamının (URL) ve ana etki alanı ile alt etki alanlarındaki içeriğin incelenmesi yoluyla hızlı içgörülerin elde edilmesine dayalı kişiselleştirme motoruna güç veriyor.

Snippet Ads DSP’leri ve Reklam Sunucularını kullanarak reklam stoku satın alan yayıncılarla, reklamcılarla veya ajanslarla doğrudan anlaşmaya sahip müşteriler tarafından çeşitli şekillerde kullanılabiliyor. RTB House, yeni yaratıcı görüntüleme çözümlerini sunuyor ve müşterilerin; bunları kampanyaları için mümkün olan en iyi sonuçları elde etmelerini sağlayacak şekilde kullanmalarını sağlıyor.

Tamamen derin öğrenme yapay zekâsından güç alan reklam satın alma motoruyla tanınan RTB House, Adidas, Sephora, Trivago ve O2 gibi müşteriler için hizmet verdiği pek çok küresel bölgede daha kapsamlı pazarlama çözümleri sunmaya başladı.

Yapay Zeka Yazı Dizisinin devamı olan “Yapay Zeka Ürünleri ve Türkiye 4” için TIKLAYIN.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin

Exit mobile version