Ana SayfaKültür KapsülüRepütasyon Nedir?

Repütasyon Nedir?

Makale İçerisinde Repütasyon, Kurumsal Repütasyon, Kurumsal Repütasyon Kaybı, Kurumsal Repütasyon Riski, Kurumsal Repütasyon Yönetimi Hakkında Bilgiler Yer Almaktadır.

Türkçede Repütasyon Hangi Anlama Gelir?

Repütasyon Nedir? Türkçede itibar, saygınlık, ün, nam, şöhret anlamlarına gelmektedir.

Repütasyon Kelimesinin Kökeni, Yazım Şekli ve Kullanımı

Bu sözcüğün kökeni Fransızcadır.

İngilizce: reputation, Fransızca : réputation, Türkçe : Repütasyon şeklinde yazılır.

Kökeni Arapça olan ve dilimizde yaygın bir şekilde kullanılan “itibar” sözcüğü ile aynı anlamı ifade etmektedir.  Hem insanlar hem kurumlar için kullanılmaktadır.

Günümüzde en yaygın kullanımı genelde kurumlara yöneliktir.

Kurumsal Repütasyon Ne Demektir?

Peki Kurumsal İtibar yani Kurumsal Repütasyon Hangi Anlamlara Gelir;

  • Bir kurumun insanlar üzerinde bıraktığı izlenim,
  • Bir kuruma karşı diğer kurumların ve kişilerin bakış açısı,
  • İnsanların bir kurum veya kuruluş hakkında sahip olduğu ortak kanaat,
  • Bir kurum ve kuruluşun toplum üzerinde oluşmuş olan algısı,

Kurumsal Repütasyon, Kurumsal Repütasyon Kaybı ve Riski

Kurumların Sahip Olduğu İtibar Kurumsal Repütasyon Anlamına Gelir.

Kurumsal Repütasyon Kaybı; Bir kurumun zamanla toplumun gözünde itibarını yitirmesi anlamına gelir. Repütasyon kaybı yaşayan bir kurum ile toplum arasındaki bağ zayıflar ve mesafe oluşur. Zamanla kurum tercih edilmez, ürün ve hizmetlerinden faydalanılmaz ya da en az seviyeye indirilir.

Kurumsal Repütasyon Kaybına Kimler Neden Olur?

Bir kurumun yöneticileri, çalışanları, müşterileri, rakipleri, denetim ve düzenlemede yetkili birimler ve toplum neden olabilir.

Kurumsal Repütasyon Riski; Bir kurumun Repütasyon kaybı yaşama ve bundan etkilenme olasılığıdır.

Kurumsal Repütasyon Yönetimi

Kurumların hitap ettiği kitle üzerindeki nicel ve nitel tutumları Kurumsal Repütasyon Yönetimini ifade etmektedir.

Kurum ve kuruluşlar Repütasyon üzerine en aktif çalışmalarını medya mecraları üzerinden yürütmektedir. Özellikle son zamanlarda sosyal medya mecrasının yenilik, değişim ve gelişmelerden kaynaklı olarak popülerliği bir hayli artmıştır. Böylece sosyal medya mecralarına itibar yönetimi konusunda daha fazla ilgi duyulmaya başlanmıştır. İnsanların sosyal medya üzerinden firma, ürün ve marka hakkında yaptığı olumsuz nitelikteki yorumlar yine Repütasyon üzerinde olumsuz bir etki oluşturmaktadır. Bu doğrultuda Sosyal Mecralarda Repütasyon Yönetimi kurum ve kuruşlar için hayati öneme sahip olmaktadır. Sosyal Mecralarda Repütasyon Yönetimini diğer bir deyiş ile Sosyal Mecralarda İtibar Yönetimi olarakta ifade edebiliriz.

Sosyal Mecralarda Repütasyon Yönetimi konusunda başarılı sonuç almanın ilk aşaması bu mecralarda; kurum ve kuruluş hakkında, insanların yorum ve yaklaşımlarını takip etmektir. Bu konuda birçok kurum ve kuruluş medya takip şirketleri aracılığı ile tüm medyayı yakından takip ederek itibar yönetimi konusunda başarılı sonuçlar almakta ve Repütasyon Riskini en aza indirmeye çalışmaktadır.

Türkiye’de faaliyet gösteren medya takip kuruluşları ise Ajanspress, Pr Net, İnterpress ve Medya Takip Merkezidir. Medya takip kuruluşları ile Ulusal ve Yerel ölçekte Yazılı Basın, Televizyon, Radyo, İnternet ve Sosyal Medya Mecralarında aktif medya takibi yapılmaktadır.

Repütasyon yönetimi ile oluşturulan çevrimiçi ve çevrimdışı kontrol mekanizmalarının etkin işleyişi ve performansı açısından kapsamlı medya takibi büyük önem taşımaktadır.

Kurumsal Repütasyon ölçümünde; medya analiz raporlarının yanı sıra farklı teknik ve yöntemlerle yapılmış anket çalışmaları da son derece önemli bir yere sahiptir.

Bu Makalede Repütasyon Nedir? Sorusu Cevaplanmakta ve Repütasyon ile İlgili Bir Çok Bilgiye Yer Verilmektedir. Repütasyon Nedir Makalesinin Eğitici Video İçeriğini İzlemek İçin Kültür Kapsülü YouTube Kanalını Ziyaret Edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin

Exit mobile version