2.5 C
Ankara
Cuma, Kasım 29, 2024
Ana SayfaNebula ÖzelYemek TarifleriHaydari Mezesi Nasıl Yapılır?

Haydari Mezesi Nasıl Yapılır?

Haydari Mezesi yapımında bir çok tarif mevcuttur ancak size alışılagelmişin dışında öyle bir tarif vereceğiz ki ufak dokunuşlar ile tahmin bile edemeyeceğiniz bir tat ortaya çıkacaktır. Haydari Mezesi hem herkesin bildiği hemde hemen hemen yapımı aynı olan ve bu yönde tarifleri olan bir mezedir. Çok fazla uğraş gerektirmez aynı zamanda sofralarınızda kendine has bir lezzetin ortaya çıkmasını da sağlar. Eğer tüm malzemeleriniz hazır ise ortalama 10 dakika içerisinde mezenizi hazırlayabilirisiniz. Haydari Mezesi için malzeme listesi, tarif, püf noktalar, mezenin içeriği ile birlikte bu mezeye benzer yapılabilecek diğer meze çeşitleri ve dışarıda Haydari Mezesini en lezzetli yapan restaurantlar yazı içeriğindeki başlıklar altında detaylandırılmıştır.

Malzemeler

  • 500 gr. Süzme Yoğurt
  • 2 Diş Sarımsak
  • 4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
  • 75 gr. Beyaz Peynir (Ezine Koyun Peyniri veya Ezine Koyun-İnek Karışık)
  • 100 gr. Labne Peynir
  • 1 Çay Kaşığı Tuz (Kaşığı Ne Kadar Doldurabilirseniz)
  • 3 Yemek Kaşığı Nane
  • 1 Çay Bardağı Ceviz (İnce Çekilmiş Olmalı Toza Yakın Olabilir)
  • 1.5 Tatlı Kaşığı Dereotu
  • 1 Tatlı Kaşığı Manda Kaymağı (Kaşık Ne Kadar Alırsa)
  • 1.5 Yemek Kaşığı Yoğurt Suyu veya Peynir Suyu (Normal Yoğurdun Suyuda Olabilir Süzme Yoğurdun Suyuda)
  • 1 Yemek Kaşığı Tereyağı

Tarif

Haydari Mezesi yapımına başlarken öncelikle bilmeniz gereken her eklenen malzemeden sonra çok iyi karıştırma işlemi yapmalısınız. İlk olarak süzme yoğurdu bir kaba alıp çok iyi şekilde çırpın. Zeytinyağını tavaya alın ve kızdırın daha sonra tereyağını ekleyin. İki yağı tamamen tavada karıştırın. Sonra üzerine cevizlerinizi dökün ve tavanın altını kısın. Yeterli sıcaklığa ulaşmış tava ve kızmış olan yağ ile cevizlerimizi 2 dakika kadar soteleyelim. Üzerine naneyi ekleyelim ve çok iyi bir şekilde karıştıralım. Nanelerin kokusu burnunuza geldiğinde bir kez daha iyice karıştırın ve ocakta bırakın ancak altını kapatın. Süzme yoğurdumuzun içine Sarımsak, Beyaz Peynir, Labne Peynir, Tuz, Dereotu, Manda Kaymağı, Yoğurt Suyu veya Peynir Suyu katılarak iyice karıştırılır. Biz bu işlemleri yaparken az da olsa soğumuş olan tavadaki karışımımızı yavaş yavaş süzme yoğurdun olduğu kaba ekleyelim. Bu ekleme esnasında sürekli karıştırarak birbiri ile tamamen özdeşleşmesini sağlayalım. Böylece Haydarimiz Servise Hazırdır.

Not: Bu tarifi uygulamadan önce mutlaka Haydari Mezesi Püf Noktalar ve Öneriler Kısmına Göz Atınız.

Püf Noktalar ve Öneriler

  • Peynir, Kaymak, Yoğurt Suyu veya Peynir Suyu ( Bu kısma özellikle dikkat etmenizi önermekteyiz. Kaymak ve Bahsettiğimiz Peynir yapısal olarak belli bir sertliğe sahip olduğundan onları aromatik olan doğal bir şeyle uygun biçime sokmamız gerektiğinden Yoğurt Suyu veya Peynir suyunu kullanıyoruz. Manda Kaymağı ve Peynirimizi aynı kaba koyarak çok çok iyi şekilde çatal ile ezelim. Bu ezme sırasında Yoğurt Suyu veya Peynir Suyu kullanımını gerçekleştiriyoruz bu sayede aromatik ve yoğun bir macun elde etmiş oluyoruz. Bir nevi kıvamını ayarlamak, daha iyi özdeşleşmesi için peynir suyu veya yoğurt suyu bize çok çok yardımcı olmuş olacaktır. Ek olarak özellikle yoğun kıvamı ve aroması dolayısıyla Ezine Peyniri tercih etmelisiniz )
  • Tereyağı ve Zeytinyağı ( Tavaya öncelikle zeytinyağını koymamız gerekiyor bunun sebebi ısınması için diğer yağlara göre zeytinyağı çok yüksek ısıya ihtiyaç duymaktadır. Eğer burada önce tereyağını koyarsak zeytinyağı ısınana kadar tereyağını yakmış veya tadını kaçırmış olabiliriz. Özellikle tava ile yapılacak işlemde sıralamaya dikkat etmelisiniz. İki yağda kendine has aroma ve lezzete sahip olduğundan ceviz ve nane ile muhteşem bir sonuç ortaya çıkaracaktır )
  • Dereotu, Nane ve Sarımsak ( Bahsettiğimiz bu üç malzemeyi mutlaka sizlere verdiğimiz miktarlar kadar kullanmalısınız. Bu hususta çok dikkat etmeli asla verilen ölçülerin dışına çıkmamalısınız. Bunun sebebi bu üç malzemede kendine has yoğun tat ve aromaya sahiptir. Sizlere verilen ölçülerde bu malzemelerin tüm baskınlığı düşünülerek nokta atışı miktar söylenmiştir. Lakin yapacağınız mezede ölçüleri düşürmüşseniz aynı oranda azaltmanız gerekir. Örneğin; 500 gr Süzme Yoğurt yerine 250 gr. ile yapıyorsanız Dereotu, Nane ve Sarımsak miktarını yarı yarıya azaltmalısınız )
  • Labne ( Bir çok tarif içerisinde Labne Peyniri görmemiş olabilirsiniz ancak olmaz sa olmazlardan biridir aslında. Labne karışımınıza girdiği andan itibaren kıvamından tutun lezzetine kadar bir çok noktaya etki edecektir. Mutlaka Öneriyoruz.
  • Bunlara Dikkat ( Tereyağı yerine kahvaltılık yağ veya margarin kullanmayınız. Zeytinyağı yerine ayçiçek veya mısır yağı kullanmayınız. Ezine Yerine başka peynir kullanmayınız. Yoğurt Suyu veya Peynir suyu bulamazsanız zorlamayın kıvamı süt ile sağlayabilirsiniz. Tüm ana malzeme Süzme Yoğurt olduğundan kalitelisini almalısınız. Yoğurdun tarihini kontrol etmeli ve yapmadan önce mutlaka tadına bakmalısınız aksi takdirde Haydari Mezesi oluştuğunda eğer yoğurtta bir sorun var ise bunu anlamayabilirsiniz )

Besin İçerikleri

Haydari Mezesi besin değeri olarak orta düzey bir içeriğe sahiptir. Tüketilen miktara göre değişken oranda besin değeri içermektedir. Haydari Mezesi içeriğinde genel olarak Kalori, Karbonhidrat, Lif, Protein, Yağ, Kolestrol, A Vitamini, C Vitamini, Potasyum, Kalsiyum ve Demir içermektedir.

Bunları Bilmelisiniz

Yaptığımız mezenin ana maddesi yoğunluk süzme yoğurt olduğundan en fazla onun faydaları insan üzerinde etkili olmaktadır. Süzme Yoğurt Faydaları arasında Sindirimi Kolaylaştırması, Tansiyonu Düzenlemesi, Kemikleri Güçlendirmesi, Bağışıklığı Güçlendirmesi gibi işlevler ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda Süzme Yoğurt; Kalsiyum, Protein, Potasyum ve Fosfat bakımından zengindir ve vücudunuzda bunlar eksikse size fayda sağlayacaktır.

Ana Malzeme ile yapılabilecek diğer yemekler

Süzme Yoğurt ile neler yapılabilir diye merak ediyorsanız işte size Süzme Yoğurt ile yapılanlar listesi;

Patates Mantısı, Zitronen Sahne Torte, Yayla Çorbası, Kereviz Salatası, Mor Lahana Salatası, Semizotu Mezesi, Dipsos.

Nerede Yenir?

Haydari Mezesi için “En İyi Yapan Restaurant” tespiti yapılamamıştır.

Bu konuda Okurlarımızın İşletme Önerileri veya İşletmelerin talepleri olması durumunda bizler ile iletisim@nebulaturkiye.com e posta adresi üzerinden iletişim kurabilirler.

Daha fazla TARİF daha farklı LEZZETLER için TIKLAYIN.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin

- Advertisment -

Popüler İçerikler

SON YORUMLAR