18.7 C
Ankara
Salı, Nisan 23, 2024
Ana SayfaNebula ÖzelNasıl Yapılır?Mangal Nasıl Yakılır? Detaylı Mangal Bilgileri - Püf Nokta

Mangal Nasıl Yakılır? Detaylı Mangal Bilgileri – Püf Nokta

Mangal Nasıl Yakılır? basit bir soru gibi geliyor değil mi? Evet, ancak bilenler için. Bu içeriğimizde Mangal Nasıl Yakılır? sorusuna cevap vereceğiz. Ayrıca bilen bilmeyen fark etmez bu içerik ile Mangal Yakmak Hakkında ne kadar bilgi var ise hepsine ulaşacaksınız. Misyonumuz gereği size tüm içeriği okutmak veya sayfada zaman geçirmenizi sağlamak gibi bir niyetimiz yok bu sebeple bu içerikte hangi bilgilere ulaşacağınızı size özetle en başta vereceğiz. Sizde; hemen aşağıda yer alan ” Bu içerik ile hangi bilgilere ulaşacağım? ” bölümünden ilginizi çeken başlıklara hemen geçebilirsiniz. Ya da baştan sona okuyarak ya bilginizi arttırır ya da bugüne kadar bildiklerinizin yanlış olduğunu anlamış olursunuz. 🙂 Bu içerik sizlere Kusursuz bir mangal organizasyonu geçirmeniz için tüm bilgileri aktaracak donanıma sahiptir.

Mangal Nasıl Yakılır? İçeriği ile Hangi Bilgilere Ulaşacağım?

  • Nasıl Mangal Tercih Etmeliyiz?
  • Mangal Yaparken Nasıl Yerler – Mekanlar Tercih Etmeliyiz?
  • Mangal Nerede Yakılır?
  • Mangal Kömürü Nasıl Seçilmelidir?
  • Mangala Ne Kadar Kömür Koyulmalıdır?
  • Mangal Ateşi Nasıl Yakılır?
  • Mangal Ateşi Yakarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
  • Mangalın Et Pişirmeye Hazır Olduğunu Nasıl Anlarız?
  • Mangalda Ne Pişirilir?
  • Mangalda Hangi Gıda Ne Kadar Pişmelidir?
  • Mangalda Etler Hangi Sıra ile Pişirilmelidir?
  • “Mangal Ateşi Çok Alevli Yanıyor” ise bu ne anlama gelir?
  • Mangal Ateşi Sönmeye Başlar ise Ne Yapılmalıdır?
  • Mangal Ateşine Ne Zaman Yelpaze Yapılır?
  • Mangal Ateşi Nasıl Söndürülür?
  • Ormanda ateş yakmanın cezası nedir? (Yasak alanlarda mangal)

Mangal Nasıl Yakılır? sorusunun cevabını verelim bununla birlikte ihtiyacınız olan tüm bilgileri de sizler için detaylı olarak açıklayalım.

Nasıl Mangal Tercih Etmeliyiz? (Mangal Tavsiyesi)

Öncelikle tercih ettiğiniz mangalın dört ayaklı olmasına özen göstermelisiniz. Üç ayaklı mangallarda kullanışlı olabilir ancak almayı düşündüğünüz mangalı kendi elinizle olduğu yerde sallamaya çalışın en çok hangisi sabit kalıyor ise onu tercih ediniz. Tercih edeceğiniz mangalda arayacağınız en büyük özellik mangalın ağır olmasıdır. Aliminyum Mangallara rast gelir almak isterseniz bilmenizi isteriz ki uzun süreli kullanımlarda mangal parçalara ayrılıyor. Aliminyum mangallarda ilk deforme belirtileri ise mangal kömürünün yandığı zeminin delinmesidir. Sizlere en kullanışlı ve en dayanıklı mangal tavsiyesinde bulunacak olursak Demirdöküm, dört ayaklı, yerden yüksekliği yaklaşık 1 metre olan, devrilme olasılığı olmayan ve mümkünse kapaklı mangalları önerebiliriz.

Mangal Yaparken Nasıl Yerler – Mekanlar Tercih Etmeliyiz? (Mangal Mekanı Tavsiyesi)

Mangal ile ilgilenmek baştan sona emek isteyen ve zaman alan bir olaydır. Bu sebeple gittiğiniz mangalda hiç bir etkinliğe kolay kolay katılamayacağınız için öncelikle pikniğe-mangala götürdüğünüz insanların isteklerine kulak verseniz iyi olur. Ancak mangala beraber gittiğiniz insanlarla vakit geçirmek istiyorsanız bir takım işlerinizi kolaylaştırıcı unsurlar olması gerekir. İşte burada mekan tercihi devreye girmektedir. Genellikle hazır olarak mangalı yakıp getirdikleri ortamları tercih etmeniz en doğrusu olacaktır. Mangal ateşiniz azaldığında sizi uğraştırmadan, yanan kömür takviyesinde bulunabilecek yerler olmalıdır.

Her nasıl bir mekana veya ortama gidiyorsanız gidin mutlaka gölge alanlarının olduğu yerler tercih etmeniz şiddetle tavsiye edilir. Çünkü mangal ateşi ve sıcak birleştiğinde tadınız kaçabilir. Mangal mekanı tavsiyesi olarak mekanın uygunluğunu irdeleyerek sizlere belli önerilerde bulunacağız. Organizasyon sırasında eksilen, biten tüm gıdalarınız için çevrede hemen temin edebileceğiniz market, büfe gibi yerler çok önemlidir. Mangal alanlarında aslında en büyük sıkıntılardan biride tuvalet ihtiyacıdır bu sebeple bu ihtimalide göz önünde bulundurun. Eğlencenizi üst seviyelere çıkartmak için salıncak, hamak, voleybol filesi kurabileceğiniz ve futbol oynayabileceğiniz yerler olup olmadığını kontrol edin. Günümüzde en fazla tavsiye edilen mekan tipleri şu şekildedir; masa ve sandalye, el yıkamak için musluk, tuvalet, büfe konusunda eksik olmayan mekanlardır.

Mesira_Alanlari

Mangal Nerede Yakılır? (Mangala Uygun Ortamlar)

Bir önceki konu başlığı ile aynı gibi gözükse de bu bölümde farklı bir konuya değineceğiz. Peki Mangal Nerede Yakılır? ve Mangala En Uygun Ortamlar Nasıl Olmalıdır? Bilmeniz gereken en önemli konu eğer mangal yakmak için göl kenarı tarzında bir yere gidiyorsanız kesinlikle gölün hemen yakınına mangalınızı kurmayınız. Göl kenarları yapısı gereği sinek barındıran yerler olduğundan et yemek yerine sinek kovalamak ile vakit geçirirsiniz. Mangal için en uygun ortamlar aslında su kenarları ve ormanlık alanın birlikte olduğu yerlerdir. Ancak suya yakınlığınıza dikkat ediniz. Mangal yapacağınız ortamın aşırı rüzgarlı bir yer olmamasına da dikkat etmelisiniz. Organizasyon sırasında duman altı olmak istemiyorsanız da aşırı sık ormanlık alandan kaçınmalısınız çünkü mangal dumanının dağılması için ortamın biraz açıklık olması gerekmektedir. Bunlara ek olarak bazı mangal alanları vardır ve burada sizler gibi bir çok insan mangal yakacaktır mutlaka dumanı hesap ederek konumlanmanız doğru olacaktır. Aksi takdirde bütün mangalların dumanı size nefes aldırmayacak bir ortamın oluşmasını sağlayabilir.

Mangal Kömürü Nasıl Seçilmelidir? (Mangal Kömürü Tercihi)

Mangal Kömürü seçerken bir kaç unsura dikkat etmeniz gerekmektedir. Mangal kömürünün toz halinde olmaması burada ilk önemli durumdur. Toz haline gelmiş kömürler mangalı yanmaması gibi bir sorunu ortaya çıkarabildiği gibi tam anlamıyla yanma gerçekleşmeyeceğinden zehirlenme durumları baş gösterebilir. Eğer markası ve kömüründen emin değilseniz kapalı paketlerde içleri gözükmeyen mangal kömürleri almayınız. Açık satılan mangal kömürlerini tavsiye ederiz böylece hem aldığınız kömürü görür hem de toz halinde olmadığını bilerek almış olursunuz.Tabi ki kömür tipine geldiğimiz de ise şiddetle önereceğimiz tek mangal kömürü Meşe Kömürüdür. Meşe kömürü mangal için en ideal en doğru kömür tercihi olduğundan çevrenizde kömür satanlarda genelde bu kömür tipini tercih edecektir.

Mangala Ne Kadar Kömür Koyulmalıdır? (Mangal Kömürü Miktarı)

Kömür miktarını pişireceğiniz ete göre belirlemeniz gerekmektedir. Eğer et ve köfte pişirecekseniz mangalınızı yüzeysel olarak kömürle doldurmanız yeterlidir. Tavuk çeşitleri pişirecekseniz pişme süresi et ve köfteye göre daha uzun olduğundan daha fazla kömür kullanmanız gerekir. Daha sonra sebze pişirmek, mangalda patates közlemek, mangalda patlıcan közlemek gibi durumlara girecekseniz çok daha fazla kömür kullanmanız gerekmektedir.

Mangal Ateşi Nasıl Yakılır? (Mangal Yakım Aşamaları)

Eğer mangal kömürünün üzerine gaz yağı döker ateşlerseniz hem riskli olur hem de yakmak uzun sürebilir. Bu işi kolaylaştırmak isterseniz piknik tüpüyle kömürlere tutulan kuvvetli ateş sayesinde mangalınızı daha hızlı yakabilirsiniz. Günümüzde artık pürmüz ile hızlı bir şekilde mangal yakıldığı gözlemlenmiştir. Eğer tüp girişli bir pürmüz alırsanız bunu tüpünüze bağlayıp hızlı sonuç alabilirsiniz. Bunların yanı sıra torch pürmüz ile mangal yakmak da yine çok kolaydır ve son zamanlarda torch pürmüzler bayağı da tutulmaktadır. Torch Pürmüz nedir? diye merak ediyorsanız elinizde tutabileceğiniz ve kolayca taşıyabileceğiniz bir kuvvetli ateşleme sistemi diyelim biraz daha basite indirgersek sprey boya benzeri bir tüp diye de açıklayabiliriz.

Klasik usulde mangal yakım şekline de değinmeden geçmeyelim. Klasik usülde  mangal yakmak isterseniz gazete kağıdı, küçük tahta parçaları, karton parçaları, çıra gibi malzemeler ateşleme yapabilmeniz için işinizi görecektir. Aşama kısmına gelecek olursak öncelikle mangalda kömür olmadan bir alev oluşturmalısınız daha sonra ufak tahta parçaları ile bu alevi sabit kılmalısınız. Tabi ki bu işlemleri yaparken gazete, karton ve çıra kullanabilirsiniz. Ancak bunlar klasik mangal yakım şeklidir. Eğer en başta bahsettiğimiz pürmüz ile mangal yakımı gerçekleştirecekseniz kömürü en başta koyup onları yanar hale getirmelisiniz.

Mangal Ateşi Yakılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? (Mangal Yakarken Dikkat)

Öncelikle rüzgarı sırtınıza almalısınız. Ateşin çevresinde yangın çıkarabilecek bir ortam olmamalıdır. Mangalı koyduğunuz yerde mutlaka alanı önceden temizlemelisiniz. Herhangi bir şekilde ateş sıçraması dolayısıyla yangın çıkabilmektedir bu sebeple mangal etrafında kesinlikle yanabilecek bir şey bırakılmamalıdır. Mangalın ilk yakımında ve özellikle yanan mangallarda hiçbir suretle tiner vb anında alev alabilecek maddeler ve yakıtlar kullanmamalıyız. Çadır yanlarında mangal yakmamalıyız. Çok fazla çocuğun olduğu bölgede mangal yakmamalıyız. Yanıcı ve patlayıcı maddelerin yakınında mangal yakmamalıyız. Araç yanında mangal yakmamalıyız. Kapalı ortamlarda mangal yakmamalıyız. Yaktığımız mangalın dumanı kimseyi rahatsız etmeyecek şekilde rüzgar yönü ayarlanmalıdır. Mangal ateşini söndürmeden alandan ayrılmamalıyız ve söndüğünden emin olmalıyız.

Mangal yakılan ortamda çok fazla tehlikeli gaza maruz kalmak zehirlenmeye yol açabilir. Genellikle toplu mangal alanlarında çok fazla dumana maruz kalan ve mangal başında olan insanlarda görülebilir. Bu durum karbonmonoksit zehirlenmesi olarak adlandırılır ve belirtileri, baş dönmesi ,hafif baş ağrısı, bulantı ve kusma, yorgunluk gibi belirtilerdir. Dere, göl ve deniz kenarında mangal yaptığımızda mangalı söndürmek amacıyla bu tip doğal sulara dökmemeliyiz. Bu durum sudaki canlılarına zarar verebildiği gibi çevre kirliliğine de sebebiyet vermektedir. Mangal dumanı daha sonra konaklayacağınız çadırın içine doluyorsa dikkat etmelisiniz ve mangalın yönünü değiştirmelisiniz. Aynı zamanda eğer siz mangal yakarken duman bir kişinin çadırına doluyor durumda ise hemen tedbir almalı yine mangalın yönünü değiştirmelisiniz eğer bu durumu çok geç fark etmişseniz mutlaka o çadırı kontrol etmeli ve uyuyan biri var ise uyandırmalı ve o kişiyi kontrol altında tutmalısınız. Mangal yaptığınız da mutlaka ızgara teli kullanmalısınız gıdalarınızı direk kömür üzerinde pişirmemelisiniz. Bu durum gıdaların yanmasına ve sizi zehirlemesine neden olabileceği ateş ile direk temastan dolayı farklı zehirlenme senaryolarının oluşmasına neden olacaktır.

Mangalın Et Pişirmeye Hazır Olduğunu Nasıl Anlarız? (Mangal Ne Zaman Hazır Olur?)

Mangal kömürlerinin hepsi kıp kırmızı olduğunda mangalınız hazır demektir. Burada önemli olan kırmızı olan mangal kömürlerinin kısa bir süre o aşırı kırmızılıklarının gitmesini beklemeniz gerekmektedir. En hazır hale geldiğinde kırmızı kırmızı kömürler gördüğünüzde ortalama 5 dakika kadar etlerinizi mangala koymayınız çünkü ateşin en kuvvetli olduğu zamandır ve etleriniz yanabilir. Bu işlemde sonra temiz ızgara telimizi mangalın üzerine koyar ve güzelce kızmasını, ısınmasını bekleriz. Her seferinde tüm mangalcılar sıfır mangal teli kullanmadığından genel de aynı mangal teli yıllarca kullanıldığından bu konuda birkaç ipucu verelim. Mangal teliniz ateş üzerinde yeterince ısındıktan sonra yarım ekmek, kuyruk yağı yada soğan içerisinden tercih ettiğiniz her hangi biri ile ızgara telini güzelce siliniz. Bunlar pişirme öncesi en basit ızgara temizleme yöntemlerinden biridir. Eğer mangalınızın köz ateşi hafifçe küllenmiş ise mangal için hazır demektir.

Mangal_Şiş

Mangalda Ne Pişirilir? (Mangalda Neler Yapılır?)

Mangalda pişirecekleriniz aslında sizin kültürünüz ve damak tadınızla alakalı bir şeydir. Bugüne bugün mangalda pişmeyecek kolay kolay hiç bir gıda yoktur. Sadece yapısı gereği pişirilemeyecek gıdalar vardır. Sizlere bir mangal organizasyonunda baştan sona neler pişiriebilirsiniz işte kısa kısa tavsiyelerimiz.

Tavuk ve çeşitleri, Kırmızı et ve çeşitleri, Kokoreç, domates, biber, patlican, mantar, közde patlican, közde patates, közde mısır genel olarak yapabilecekleriniz arasındadır. Sucuk, sosis, hellim peyniri, sarımsak ise kendine özgü tatları olan başka ızgara ürünleridir. Ayrıca ateş üzerinde marşmelov denemediyseniz buda aklınızın bir köşesinde kalsın. Tabi ki mangal ateşimizden faydalanarak ateşte çay demlemek ve Közde Türk Kahvesi yapmakta organizasyonlarımızın eğlenceli bir parçası olabilmektedir. Et ve Tavuk çeşitlerini burada tek tek açmadık çünkü geniş kapsamlı olduklarından bunu ilerleyen zamanda başlı başına başka bir makale olarak sizlere sunacağız. Şu an için et ve tavuk ürünlerinde kasaplara uğrayarak reyona bakmanız yeterlidir çünkü burada ki ürünler dışında bir şey alamayacaksınız. Hem fazla macera aramanıza gerek yok bizim insanlarımızın kafası bellidir Mangala giderken Tavuk Kanat ve Köfteyi alır giderler. 😀

Mangalda Hangi Gıda Ne Kadar Pişirilmelidir? (Mangalda Neyi Ne Kadar Pişireceğiz?)

Mangalda köfte, sucuk, sosis ve etler çabuk pişmektedir. Tavuk en geç pişen gıdalardan biridir. Patlican ve patates közlemeleri zaman alabilmektedir ve en son yapılmalıdır. Mangalda Biber, Domates ve Mantar pişirirken daha dikkatli olmanız gerekir çünkü hassas sebzelerdir ve çabuk yanabilirler. Mısır Közlemesi yaparken ateşin her yere eşit gelip közlemesi için beklemek ve zamanında çevirmek gibi konulara dikkat etmelisiniz.

Izgara_Tavuk

Mangalda Etler Hangi Sıra İle Pişirilir? (Et Pişirme Sırası)

Her zaman ilk tercihiniz tavuk ürünlerini pişirmek olmalıdır. Tavuk ürünleri içerisinde sıralama şu şekilde olabilir ilk olarak But daha sonra Kanat daha sonra da göğüs etleri pişirilebilir. Kırmızı et ürünlerinde ise Pirzola, Biftek, Şiş, Köfte sıralaması yapabilirsiniz. Her zaman önce beyaz et sonra kırmızı et pişer. Bu pişirmelerinizden sonra ise varsa sucuk, sosis gibi ürünlerinizi pişirebilirsiniz.

Mangal Ateşi Çok Alevli Yanıyorsa Ne Yapılmalıdır? (Mangal Ateşine Dikkat)

Çok alevli yanma olayının iki sebebi vardır birincisi ateşin en harlı durumda olmasından kaynaklıdır ikincisi ise pişirmiş olduğunuz gıdalardan kaynaklanabilmektedir. Gıdalarınız eğer çok yağlı ise bu durum ateşin daha da harlanmasına sebebiyet verecektir. Peki bu durumda ne yapılmalıdır? Öncelikle etrafınızda mangal külü var ise az miktarda ateşinizin üstüne kül sepelemelisiniz bunun dışında ateşi yellemeyi bırakabilirsiniz. Eğer rüzgar kaynaklı ise ateş en az rüzgarı hangi konumda alıyorsa mangalı o konuma getirmelisiniz. Ayrıca gerek etinizden gerekse ateşin kendi özelliğinden olsun eğer ciddi bir harlanma söz konusu ise ateşin üzerine alevleri yok edene kadar az miktarda ve yavaş yavaş tuz serpmenizi tavsiye ederiz. Çünkü alev alev yanan mangallarda genelde ateşin hızını kesmek için tuz serpmek en pratik çözümlerden birisidir.

Not : Eğer mangal ateşi etlerinizi yakmayacak gibiyse ve kısa bir süre sonra harının gideceğini düşünüyorsanız kesinlikle kül atıp ve tuz serpip ateşinizin hızını kesmeyiniz. Bırakın kısa süre sonra her şey normale dönecektir.

Mangal_Atesi

Mangal Ateşi Sönüyorsa Ne Yapılmalıdır? (Mangal Sönüyor)

Bu durumun iki sebebi vardır. Kömürünüz bitmiş yada etlerin yağı kömürü söndürüyordur.

Kömür bitmiş ise; ayrı bir yerde tekrar mangal kömürü hazırlarsınız ve sönmekte olan mangalınıza ilave edersiniz. Ancak yeni kömürler ilave ederken sönmekte olan mangalınızda çok fazla kül varsa bu külleri bir maşa yardımı ile bir kenara toplamanız yeni kömür ateşinden daha fazla verim elde etmenize yardımcı olur.

Etlerin yağı kömürü söndürüyorsa; bu durum genelde çok yağlı etler pişirildiğinde gerçekleşebilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız ateşinizi tekrar yakabilirsiniz bu durumda kömürleriniz tekrar yanabilir halde olacaklardır.

Mangal Ateşine Ne Zaman Yelpaze Yapılmalıdır? (Mangal Yelpazesi)

Mangala iki sebeple yelpaze yapılır. İlk sebep mangal teli ilk konulduğunda kuvvetli ateş ile teli kızdırmak aynı zamanda ateş ile teli temizlemek için yapılır. Ancak bu aşamada hemen etleri mangala koymayınız ve ateşin eski haline gelmesini yani biraz çökmesini bekleyiniz. Eğer ateşiniz yeni ise bu ateşe yelpaze yapmayınız eğer harlı bir mangala yelpaze yapıyorsanız üzerindeki etlerin hepsi yanar. Diğer bir yelpaze yapma sebebi ise mangalın bitiyor olmasıdır. Usta bir mangalcı ateşin biteceğini anladığında pişmesi gereken ete ve onu pişirecek ateşe bakar işte burada yelpaze devreye girer. İyi bir mangalcının en iyi yaptığı şey yelpazeyi ne zaman kullanacağını bilmesidir ve bitmek üzere olan bir ateşi tekrardan harlamak için yelpaze kullanır. Gereksiz yere yelpaze kullananlar ve yelpazeyi neden kullandığını bilmeyenlerde mevcuttur. İşte bu insanların tamamına yakını şu şekilde şikayetlenirler; “Ateş çabuk geçti” veya “Kömür çok dandikmiş”.

Mangal Ateşi Nasıl Söndürülür? (Mangal Söndürme)

Mangal Ateşi Nasıl Yakılır sorusu ne kadar önemli ise Nasıl Söndürülür de bir o kadar önemlidir. İlk olarak eğer doğru miktarda kömür kullanmış iseniz sizin mangal maceranızın bittiği vakitte mangalınız sönmüş olacaktır. Mangalda pişirecekleriniz bitmiş ise geri kalan ateşi ara ara yelpaze yaparak hemen tükenmesini sağlayabilirsiniz. Eğer kapaklı bir mangal kullanıyorsanız işiniz bittiğinde kapatıp kendi kendine sönmesini bekleyebilirsiniz. Her ne kadar tavsiye etmesek de ormanlık alanlarda mangal ateşinizin üzerine toprak veya kum atarak havasız kalıp sönmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca azar azar su dökerek mangalınızın sönmesini de sağlayabilirsiniz. Bir diğer yöntemde mangal ateşinin direncini kırmaktır bunun için tuz kullanmak ya da hala yanmakta olan kömürleri küller ile örtmek ateşin gücünü zayıflatıp sönmesini sağlayacaktır.

Ormanda ateş yakmanın cezası nedir? (Yasak alanlarda mangal)

Ormanlarda ateş yakmanın belli cezası vardır. Bu durum yasak olan bölgelerde ki bu bölge orman ise ve ateş yakmak yasaktır uyarısı da varsa sizin mangal yakmanız bir şeyi değiştirmez bu durumda yaktığınız mangal için yasak yerlerde ateş yaktığınızdan suç işlemiş sayılabilirsiniz. Bu durum Ormanda ateş yakmanın cezası olarak; 2 asgari ücrete kadar para cezası veya bir yıla kadar hapis cezası şeklinde uygulanmaktadır.

Daha Fazla Nasıl Yapılır İçerikleri için TIKLAYIN.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin

- Advertisment -

Popüler İçerikler

SON YORUMLAR