0.6 C
Ankara
Çarşamba, Mart 19, 2025
Ana SayfaNebula ÖzelAnne & ÇocukBebeklerde Gaz Sancısı

Bebeklerde Gaz Sancısı

Bebeğiniz sürekli ağlıyor mu? Ağlama krizleri mi var? Belki de sorun gaz sancısıdır. Sizlere bebeklerde ağlamaya sebep olan en büyük sorunlardan biri olan gaz sancısı ile ilgili detaylı bilgiler ve ipuçları..

Bebeğimin gazı var!

Bebeklerde gaz sancısı aslında çok yaygın bir durumdur. İşte bu benim bebeğimde de var dediğinizi duyar gibiyiz… Aslında yeni doğan veya 0-6 ay arası dönem bebeklerinin ağlaması çok doğal ve olağan bir durumdur. Çünkü size kendilerini ve isteklerini anlatmanın başka bir yolu yoktur. Biz bu yazımızda, yeni doğan bir bebeğin sürekli seyreden ağlama sebeplerinden ve ağlama ataklarından bahsedeceğiz.

Yeni doğan bebeğin ağlaması kadar doğal bir şey yok değil mi? İşte bu bazen sebepli de olabilir… Örneğin; hepimizin bildiği, stresli bir şekilde tecrübe ettiği veya edeceği gaz sancısı durumudur.

Hastaneden çıktınız eve geldiniz ve bebeğiniz çok sakin öyle değil mi? Maalesef bu uzun sürmeyecek ve ortalama doğumdan 10 ile 15 gün sonra gaz sancısı denilen gerçekle yüzleşeceksiniz…

Bu durum ilk 0-2 ay arası yoğun bir şekilde baş gösterecektir. Daha sonra bu ilk gaz sancısı atakları 2-4 ay arası azalma göstermektedir. Ama her bebek farklıdır ve bu süreler değişkenlik gösterebilir…

Genel şekliyle gaz sancısı durumu 4. Aydan sonra kendiliğinden kaybolma belirtileri gösterecektir.

Son olarak 6. Aydan sonra ise bütün bu ağlama krizleri, atakları ve sancılar son bulacaktır.

Bebekler_Gaz_Sorunlari_Nebulaturkiye
Gaz sancıları bebeklerde ağlama krizleri yaratabilir

Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini nasıl anlarsınız?

Bebeklerde gaz sancısı sorununu anlamak için bir çok belirti mevcuttur. Öncelikle bebeğinizi iyi gözlemlemelisiniz.

Gaz sancısı belirtileri nelerdir?
  • Dizlerini karnına doğru çekerek ağlama
  • Kendini sıkması, kızarıp morarması
  • Ağlama atakları
  • Beslenmeyi reddetmesi
  • Uyku düzensizliği
  • Bağırsaklarda gaz yoğunluğuna bağlı oluşan bazı sesler

Bu tarz belirtiler gözlemlediyseniz bebeğiniz gaz sıkıntısı yaşıyor demektir. Bebeklerde gaz sancısı sorunu için yapılması gereken ilk iş ona rahat ve huzurlu bir ortam oluşturmaktır. Çünkü bebekler huzursuz ve mutsuz ortamları hissederler daha fazla strese girer ve daha çok ağlarlar.

Bir bebeğin çok ağlaması demek çok hava yutması anlamına gelmektedir. Bu durum ise ona daha fazla gaz şeklinde geri dönecektir ve bununla birlikte ağlama atakları yaşanacaktır.

Bu süreçte size düşen en büyük pay sakin kalmanızdır. Bebek sizdeki en ufak bir stresi algılar ve siz ne kadar gergin iseniz bebekte o kadar huzursuz olacaktır.

Hal böyle olunca da gaz sancıları ve ağlama atakları bebek için aşılamayacak boyutlara ulaşabilir ve kendini daha fazla mutsuz hissetmesine sebebiyet verir. Eğer o an bebeğiniz bir ağlama krizi geçiriyorsa, önce derin bir nefes alıp sakinleşmelisiniz ve bu durumun geçici olduğunu, hepsinin biteceğini düşünmelisiniz.

Bebeklerde gaz sancısı sorunları için bazı ipuçları

Bebeğinizi kucağınıza almalı, ona dokunmalı, sırtını sıvazlayıp ve onunla konuşmalısınız. Sizin sakinliğinizin bebeğinize de geçtiğini ve onunda sakinleştiğini göreceksiniz. Biliyoruz o anlarda stres olmamak çok zor ama bebeğinizin sakinleşmesini istiyorsanız bunu mutlaka yapmalısınız. Daha sonra yapacağımız ilk iş ise masaj yapmak olmalıdır.

Bebeğiniz sakinleştikten sonra ılık bir banyo yaptırabilir ardından zeytin yağ ile vücuduna güzel bir masaj yaparak rahatlatabilirsiniz. Masajdan sonra karın ve kasık bölgesine, avuç içlerinizle önce saat yönünde sonra tam tersine olacak şekilde dairesel hareketlerle masaja devam edebilirsiniz. Süre olarak 10-15 dakika kadar bu masajı uygulayabilirsiniz. Masaj bittikten sonra bebeğiniz sırt üstü yatar pozisyondayken, bacaklarından tutarak hafifçe karnına itip çekebilirsiniz. Hareket beş kere tekrarlanabilir. Bebeğin diz kapakları karın bölgesine gelecek şekilde hafif baskı uygulayarak itekleyebilirsiniz, bu hareketler bağırsaklarının çalışmasına etki edecektir.

Tüm bu süreçler olması gereken ve geçici durumlardır. Ebeveyn olarak sakin kalmak ve çözüm üretmek en önemli adımınız olmalıdır. Önemli olan bu işin sonunda bebeğinizin mutluluğudur çünkü o bir mucize ve onun mutluluğu her şeye değer.

Yaşanabilir bu durumların dışında ağlama atakları, beslenmeyi reddetmesi gibi belirtiler bir sağlık sorununun habercisi de olabilir. Belirtilerin hiç kesilmemesi durumunda bir doktor kontrolünün sağlanmasının en doğru tercih olduğu bilinmelidir.

Bebek ve Çocuk Sağlığı Hakkında daha fazla içeriğe ulaşmak için TIKLAYIN.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin

- Advertisment -

Popüler İçerikler

SON YORUMLAR