19.6 C
Ankara
Perşembe, Ekim 3, 2024
Ana SayfaNebula ÖzelMakalelerÇevreyi Korumak için Neler Yapılabilir?

Çevreyi Korumak için Neler Yapılabilir?

Çevreyi Korumak dendiğinde bu kavramı “Geçmişte” ve “Günümüzde” diye ayırmak gerekir. Özellikle uzak geçmişte çevreyi korumak adına pek de özel bir çaba harcamamıza gerek yoktu ancak günümüzde bu durum çok farklı. Artık günümüzde en ufak çocuktan en yaşlı insana kadar bilinçli veya bilinçsiz olarak yaptığımız ilk iş çevreye zarar vermek oluyor. Neden çevreyi kirletiyoruz? İşte belkide herkesin birbirine sorduğu sorulardan birisi. Gayet açık. Artık yaşam tarzımızın bir yansıması olmuştur çevreyi kirletmek. Bazen yaptığımızın bile farkında değiliz çünkü bir yaşam tarzı olarak benimsemişiz bu kötü davranışı.

En azından bu makaleyi okuyan ve paylaşan insanlara bir anlamda bilinç aşılamak ve onları bu konuda farklı bir tutum sergileme yönünde harekete geçirmek istiyoruz. Çevre konusunda akademik makaleler ve blog yazıları okumadan sadece insan davranışları ve çevreyi gözlemleyerek tamamen doğaçlama olarak yazılmış bir makaledir. Nebulaturkiye.com ekibi olarak; sosyal sorumluluk adına hazırlamış olduğumuz bu makale ile aşağıda belirtilen aramalar ile hedef kitlelere ulaşmak ve bu değerli bilgileri onlara aktarmak istiyoruz.

  • Çevreyi Nasıl Koruyabiliriz?
  • Doğayı Korumak için bireysel olarak neler yapabiliriz?
  • Çevreci davranışlar nelerdir?
  • Nasıl Çevreci olunur?
  • Çevreci Hareketler Nelerdir?
  • Çevrenin Korunması için nasıl tedbirler alınmalıdır?
  • Sürdürülebilir Çevre için neler yapılmalıdır?

Bunlara ek olarak çevreci projeler, çevre yönetimi, çevre sağlığı, çevreci düşünce gibi aramalarda umarız ki yazımıza denk gelir, okur ve bu konuda önemli bilgileri alırlar. Amacımız; dünyanın farklı noktalarında parmakla gösterebileceğimiz doğal güzelliklerin aslında 783.562 kilometrekare olan ülke topraklarımızda bir arada olması bilincine vararak duyarlı davranmamızdır. Makalemizin geri kalan bölümünde bahsedeceğimiz basit çevreci davranışları yaşam tarzımız haline getirirsek bu ülke topraklarını daha temiz ve sürdürülebilir hale getirebiliriz.

Çevre için neler yapabiliriz?

Çevreyi korumak adına uygulayacağımız her davranış sadece çevreyi korumak adına değil aynı zamanda ülke ekonomisine de katkı sağlayan davranışlar olacaktır. Peki çevreyi korumak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak adına neler yapabiliriz? İşte sizlere hayatımızın her anında denk geleceğimiz ve fayda sağlayabileceğimiz bir çok unsur.

Atık Piller

Artık günümüz şartlarında her yanımız teknoloji ile sarıldığından hayatında pil veya batarya diye adlandırdığımız güç kaynağı olmayan hiç bir insan yoktur. Başta ömrünü tamamlayan cep telefonu bataryaları ve kumanda pilleri çoğunlukta olmak üzere denk geldiğimiz bütün atık güç kaynaklarını mutlaka çöpe atmak yerine atık pil toplayan noktalara ulaştırmamız gerekir. Bu konuda yaptığımız incelemede çevremiz de bir çok noktada bu hususta bilinçli işletmeler olduğunu fark ettik. Mutlaka atık pil olarak adlandırdığımız bu ürünleri çöplere atmayarak gerekli atık pil noktalarına ulaştırırsanız hem çevreci davranış sergilemiş hem geri dönüşüme katkı sağlamış olursunuz.

Kağıt ve Plastik Atıklar

Çevremize baktığımızda çok sık rast geldiğimiz atıklardır. Evimiz veya işletmelerimiz içerisinde en azında bizlerin veya çevremizdeki insanların tükettiği tüm tüketim maddelerinin kağıt ve plastik atıklarının diğer çöplerin içine atılması yerine özel bir kutuda toplanmasını sağlayabiliriz. Bilinçli davranarak bu kağıt ve plastik atıkların geri dönüşümde yer alması konusunda rol oynayabilirsek ülke ekonomisi ve çevremiz adına çok büyük yol katetmiş oluruz.

Çevreyi Kirletmemek

Her zaman evimizde ve iş yerimizde olmuyoruz günümüzün belli bir kısmı iş, ev, tatil ve bir çok benzeri sebep ile dışarıda geçmektedir. İşte böyle zamanlarda bir çok sebep ile mutlaka yine bir tüketim yine bir kirletme davranışı sergilemiş oluyoruz. Bu hususta daha bilinçli davranmak adına çok büyük adımlar atabiliriz. Gerek ufak gerek büyük olsun elimizdeki çöpü mutlaka bir çöp kutusuna atmamız gerekir. Ne yazık ki yaptığımız incelemelerde öyle bir yaşam tarzı benimsemişiz ki elimizdeki çöpü hemen yere atıyoruz. Bazı kendini bilinçli zanneden vatandaşlarımız ise ağaç veya direk diplerine atıyor. Burada yapmamız gereken bir çöp kutusu görene kadar elimizde çöpü gezdirmektir.

En büyük çevreci davranışlardan bir tanesi çevreyi kirletmemektir. Sadece bizlerin de bilinçli olması yeterli değildir eğer ki birisi çöpünü yere atıyorsa bu kişiyi gidip uyarmamız gerekir ki en azından psikolojik olarak ta bu tip insanlara baskı yapmış veya örnek olmuş olabiliriz. Böyle bir davranış sergilediğimizde çevreye çöp atan insanlar en azından ya utanarak ya çekinerek yada bilinçlenerek daha dikkatli davranmış olacaktır.

Atık Yağlar

Evinde sıvı yağ tüketmeyen insan olduğunu düşünmüyoruz. Ancak sıvı yağları kullanımdan sonra tuvalet veya lavabolara döken çok fazla insan olduğunu biliyoruz. Yaşamınızı sürdürdüğünüz evinizde sadece bir 10 Litrelik bidona yer bulamadığınızı da düşünmüyoruz. Bu çevreyi kirletme yöntemini tercih ettiğiniz de sizi kimse görmez ve ayıplamaz ancak bu durumda biraz sizin vicdanınızla alakalı bunu söyleyelim. Sadece şunu özellikle bilmenizi; ” 1 Litre atık yağ 1 Milyon litre içme suyunu kirletmektedir ” ve elinizi vicdanınıza koymanızı tavsiye ederiz. Her şeye yer bulduğunuz evinizde bir bidona da yer ayarlayarak atık yağlarınızı depolayıp daha sonra geri dönüşümde kullanmak ve çevreyi kirletmemek adına büyük bir adım daha atabilirsiniz.

Çevreci Tavsiyeler

Çok önemli yere sahip bir çok noktada sizlere vermiş olduğumuz genel çevre koruma yöntemlerinin yanı sıra sadece kısaca bahsederek aklınızda kalmasını isteyeceğimiz tavsiyeler de vardır. Gereksiz yere elektrik, su ve doğalgaz tüketiminden kaçınmalısınız. Artık eski dönemler geride kaldığından ev, işletme veya tatil yerlerinde kömür kullanımından kaçınmalısınız. Denize veya kamp yapmaya gittiğimizde özellikle çöplerimizi toparlayarak konteynırlara atmamız gerektiğini unutmayalım.

Devlet ve sivil toplum kuruluşları tarafından konulan tüm çevre koruma yöntemleri ve kuralları dikkate alınmalı ve bu konuya özen gösterilmelidir. Toplu taşıma ile gidebileceğimiz yerlere şahsi araç kullanarak gitmemeliyiz. Geri dönüşüm projelerini dikkate almalı ve bizler ile ilgisi olan noktalarda üzerimize düşenleri yerine getirmeliyiz.

Çevre ve Doğa adına yapılabilecek en faydalı davranışlardan bir tanesi de kurallara uymayanları uyarmak eğer ilgili bir birim var ise bu kişi veya kurumları ihbar etmeliyiz. Sivil toplum kuruluşları ve çeşitli gönüllü kuruluşların çevre adına yapmış olduğu projelerde yer almak ve bunları da aynı zamanda desteklemek gerekir. Eğer fiili olarak yapabileceğimiz bir destek var ise vermeli hiç bir şey yapamıyorsak günümüzde en yaygın bilinçlendirme yöntemi olan sosyal medyadan paylaşım yaparak üzerimize düşeni yerine getirebiliriz. Seçim zamanlarında çevreyi ve çevreciliği düşünen politikacıları tercih etmeliyiz. Gerek rant gerek ekonomik gücü dolayısı ile ısrar ve inatla çevreyi kirleten kurum ve kuruluşların ürün ile markalarını tercih etmemeli aksine çevreye daha saygılı olan markaları, ürünleri tercih etmeliyiz.

Çevreci Mesaj

İşte sizlere yukarıda vermiş olduğumuz tüm tavsiyeler ile ülkeniz ve gelecek nesiller için tahmin ettiğinizden fazla çevreci olma fırsatı…

Bu makaleyi okuduktan sonra burada bahsedilen basit ve çevreci yaşam tarzını benimserseniz; başkalarının da benimsemesi için bu makaleyi sosyal medya mecralarında paylaşırsanız çok önemli bir sosyal sorumluluğa imza atmış olursunuz. Bizler nebulaturkiye.com ekibi olarak gerek bu makale yayınından önce gerek ise sonrasında bahsetmiş olduğumuz tüm çevreci hareketleri zaten uygulamaktayız. Sizlerin de temiz bir çevre temiz bir ülke için bireysel olarak bir şeyler yapmanızı beklemekteyiz. Çevreyi korumak ve sürdürülebilirliğine destek olmak amacıyla; yapmak istediğiniz ancak bilgi sahibi olmadığınız bir çok konuda e-devlet sistemi üzerinden ilgili kurumlara ulaşarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin

- Advertisment -

Popüler İçerikler

SON YORUMLAR