Yüzerken Terlemek; tuhaf geliyor değil mi? Peki Yüzerken Terlemek diye bir şey varmı bakalım… Hemen hemen hepimiz yüzmeyi severiz. Yaz mevsimi dışında yüzen insanlar da vardır ancak asıl merak edilen konuya ilişkin kısımdır. İnsanlar yaz aylarında sıcaklardan dolayı terlemektedirler. Hatta bizler için yaz aylarında terlemek büyük bir problem ve sıkıcı bir durumdur.
Hava sıcaklıklarından dolayı vücut ısımızda meydana gelen değişimlerden kaynaklı olarak terleme olayı yaşanmaktadır. Sadece mevsimsel sıcaklıklar da değil spor yaparken, koştuğumuzda ve hızlı yürüyüş yaptığımızda vücut ısısı değişebilmekte ve terleme meydana gelebilmektedir. Hatta bir iş yaparken vücudumuzu zorladığımızda yaz, kış farketmeden terleme olabilir. Bazı durumlarda hiç bir şey yapmasak bile vücudumuz aşırı adrenalin veya stres gibi durumları yaşadığında ya da heyecanlandığında bir bakmışsınız terliyorsunuz. Bu sebeple terleme olayı bir çok unsura bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Fiziksel hareketlerden dolayı gerçekleşen terlemelerde insan vücudundaki kaslarda kasılma gerçekleşmesinden dolayı tepkimeler oluşmaktadır ve enerji açığa çıkar bu enerji ise kendini ısı yoluyla hissetirmektedir. Hatta bu fiziksel aktivite ile birlikte enerji seviyesi yüksek gıdalar tükettiğimizde aşırı terleme de gerçekleşebilir. Bu sebeple aşırı terlemenin nedenleri arasında da ilk önce tükettiğiniz gıdalar, fiziksel aktiviteniz ve ortam ısısı ilk nedenlerdendir.
Terleme Neden Olur?
Terlemek vücut ısımızı dengelemek için gerçekleşen bir olaydır. Asıl sebep vücudu soğutmak amaçlıdır. Ter bezine sahip olan tüm canlılarda bu durum aynıdır. Bu canlıların hepsi vücut ısılarını dengelemek ve belli bir sıcaklık oranında tutmak için terlemektedir. Tabi ki terlemek isteyerek gerçekleştirilen bir durum değildir. Dış ortamlarda mevsime, iç mekanlarda ise ortam ısısına bağlı olarak oluşur. Çevreye bağlı ısı kaynaklı olarak vücudumuz terlemeye başlar ve ten üzerinden vücut su buharlaştırır.
Doğal olarak buharlaşan madde çevreden ısı almaktadır ve bu ısı ile sıcaklık düşmeye başlar. İşte bu noktada insan vücudundan buharlaşmakta olan (sıvı madde) ter olarak adlandırdığımız su’dur. Bu su kaybı ile vücut ısı kaybeder ve sıcaklık düşmesi gerçekleşir. Terleme olayları bu şekilde tanımlanabildiği gibi vücutta metabolik ısıdan kaynaklıda sıcaklık artabilir ve yine terleme meydana gelebilir. Burada metabolik ısıyı arttıran başlıca sebep ise tükettiğimiz gıdalardır. Örnek olarak verecek olursak bal ya da pekmez gibi enerji düzeyi yüksek gıdalardan fazla oranda tüketmemiz metabolik ısımızı arttıracaktır. Eskiden beri gelen “ Kışın Pekmez Tüket Üşümezsin ” cümlesi de buradan gelmekte ve aslında kendini bilimsel olarak ta doğrulamaktadır.
Peki Yüzerken Terler miyiz?
Suyun, mevsimsel sıcaklığın ve tüketmiş olduğumuz gıdaların yanı sıra adrenalin,heyecan gibi iç unsurları da eklediğimizde terleme su içerisinde de gerçekleşmektedir. Ancak suyun serin olması terlemeyi ciddi oranda engelleyecektir. Terleme vücut ısısından kaynaklı olduğundan serin su bu yönde vücudu soğutacağından dolayı vücut ısısı çok hızlı ve kısa sürede normale dönecektir. Ancak sıcak su ve sıcak havanın baskın olması dolayısı ile terleme devam edecektir.
Yani yüzerken terlemek diye bir olay vardır fakat bu durumu çevresel faktörler engelleyebilmekte ve ani değişimlere yol açabilmektedir. Bu durumda terlediğimizi sadece bireysel olarak hissedebiliriz. Suya girip çıktığımızda terlemiş olsak bile bu başka insanlar tarafından fark edilemez.
Isı kaynaklı olarak gerçekleşen dengeleme olayı sırasında vücut sıvıyı dışarıya buharlaştırma yoluyla atmaya çalışır fakat bizler de yine başka bir sıvı içerisinde olduğumuzdan bu durumu anlayamayız.
İlgi çekici daha fazla içeriğe erişmek için TIKLAYIN.