Canlı yaşamı için elzem bir ihtiyaç olan suyun önemi ve faydaları hakkında yapılan araştırmalar neticesinde ispatlanmış bir çok bilgiyi öğreneceksiniz. Öncelikle küçük bir bilgiyle başlayalım, suyun sağlığınızda ki en büyük önemi aslında stresle mücadele konusundadır. Çünkü yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunda suyun gerçekten stres yönetiminde baş rol oynadığı belirlenmiştir. Sizlere suyla ilgili bilmediğiniz bir çok konuda detaylı bilgileri makalemizde sunuyoruz…
Suyun Yaşamımızdaki Yeri
Su içmek kabızlığı engeller, eklem ağrılarına iyi gelir, zihninizi açar ve stresi önler. Sadece insan değil bütün canlıların yaşam kaynağı olarak nitelendirdiğimiz su, vücudumuzun çalışırken kurduğu denge için büyük önem taşımaktadır. Bazen hayatın koşturmacasına kapılıp su içmeyi unutuyoruz ya da su içmemiz için susamayı beklemek gibi bir yanlış yapıyoruz. Özellikle yaz mevsiminde günde min. 8 bardak ve üstü su içilmesi gerekmektedir.
Suyun sayısız faydaları arasında reflü , baş ağrısı, kilo kontrolü ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak gibi unsurları da sayabiliriz. Su içmezsek ne olur? Başta iç organlar olmak üzere vücut her açıdan zarar görmeye başlar. Susuzluğun hayati fonksiyonları etkileme derecesi ise çok yüksektir.
Vücudumuzun %55 – %75’lik kısmını su oluşturmaktadır. Yeterli su tüketmediğimizde zihinsel fonksiyonlarda gerileme, vücutta yorgunluk ve kan depolarında azalmaya sebep olabilir. İhtiyacımız olan su miktarının vücudumuza verilmemesinin yol açacağı en büyük sorun, böbreklerde görülecektir. Böbreklerimizin düzenli çalışması için ihtiyaç duyduğu suyun bulunmaması taş ve kum oluşmasına neden olacaktır.
Su İçmek için 10 Sebep
– Kalp ve Damarları Besler
– Zihni Açar
– Eklem Ağrılarına İyi Gelir
– Stresle Savaşır
– Cildi Yeniler
– Krampları Önler
– Karaciğer ve Böbreği Korur
– Hamilelikte Bebek Gelişimini Destekler
– Kabızlığı Engeller
– Reflü ve Gastriti Tedavi Eder
Su içmenizi sağlayacak tüm bu sebepleri biraz da ayrıntılarıyla ele alalım…
Kalp, Damar Sağlığı ve Su
Kalp ve damarları besleyen su; damarlarımızda dolaşan kanın büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Kan, hücrelerimiz için gereken oksijeni taşımaktadır. Su tüketimi az olursa kan dolaşımı hızı yavaşlar, kan hacminde azalma olur, tansiyonunuz düşer kan koyulaşır tansiyon düşmesine bağlı olarak bayılmalar görülebilir. Bu da kalbimize ve diğer organlarımıza giden kan miktarını azaltır. Ardından koyulaşan kan damarların tıkanmasına sebep olabilir.
Su İçmenin Beyin Sağlığı İçin Önemi
Vücudumuzun kontrol merkezi durumunda olan beynin, diğer tüm organlar gibi sağlıklı çalışabilmek için suya ihtiyacı vardır. Uzun sure susuzluk yaşanması halinde, dikkat eksikliği, uyku hali, unutkanlık, algıda zayıflama ve sinirlilik oluşabilir. Sağlıklı bir zihin aktivitesi için su olmazsa olmazdır.
Eklem Sağlığı için Suyun Önemi
Vücudumuzun yaklaşık olarak %70’i sudan oluşmaktadır. Eklemlerimiz arasında kayganlığı sağlayan sıvıda da su olduğu için az su içtiğimizde eklem kayganlığı da azalmış oluyor. Bu durum zamanla eklemlerde ağrıya ve hareket esnasında ses gelmesine yol açıyor. Ağrısız hareket etmek için su içmek çok önemlidir.
Stresle Mücadelede Suyun Yararları
Beynimizin yaklaşık %85 i sudur. Vücudumuzda gerektiği kadar besin ve su olmazsa stresli hissederiz. Gün içerisinde gergin ve huzursuz bir kişi yeteri kadar su içmiyor demektir. Bunu önlemek için her gün bol su almamız gerekir.
Su ve Cilt Sağlığı
Yetersiz miktarda su içildiğinde cildinizde terleme azalır ve cildiniz kurur. Cilt esnekliğini kaybetmeye başlar ve vücudunuz ısı dengesini sağlayamayabilir. Bol miktarda su içerek cildinize gerekli nemi sağlamış olursunuz. Suyun en bilinen faydaları arasında cildin yenilenmesi de vardır. Düzenli ve yeterli su içmek canlı bir cildinizin olmasını sağlar.
Su İçmenin Kaslara Etkisi
Vücudunuzdaki kas kitleniz arttıkça su gereksinimi de artmaktadır. Spora başlamadan önce ve sonra içeceğiniz su, kas kasılmalarını önleyecektir. Suyun kaslara faydaları arasında pek bilinmeyen yararlardan birisi kaslarda krampların oluşumunu önler.
Suyun Böbrek ve Karaciğere Faydaları
Karaciğer ve böbreği korur; karaciğer ve böbrekler vücudunuzdaki toksik maddelerin atılmasını sağlamaktadır. Bu sebeple her gün gerektiği miktarda su içmemiz hayati bir anlam ifade ediyor.
Suyun Hamilelere Faydası
Hamilelikte bebeğin gelişimi; Bebek anne karnındaki amnion sıvı içinde olduğundan annenin kan hacmi artar ve daha fazla su içme gereksinimi duyar. Sorunsuz bir hamilelik ve sağlıklı bebekler için yeterli su içmek büyük önem taşır.
Sindirim Sistemi ve Suyun İlişkisi
Kabızlığı engeller; yetersiz su alımı sindirim sisteminizin daha az çalışmasına sebep olarak kabızlığa neden olur. Bunu önlemek için mutlaka bol su içmeniz gerekir. Su sindirim sisteminizin düzgün çalışmasını sağlayacaktır.
Mide Sağlığı ve Suyun Önemi
Reflu ve gastriti tedavi eder; bu hastalıkların en önemli nedeni midenin aşırı asit salgılamasıdır. Yeterince su içerek mide asit salgısının yemek borusu duvarına zarar vermesini engellemiş oluruz.
Yeterli Su İçtiğimizi Nasıl Anlarız?
Yeterli su tüketimi kadınlarda 2.5 lt 8 veya 9 bardak civarında iken erkeklerde 3.5 Litre civarındadır. Kişinin yeterince su alıp almadığını anlaması kendini gözlemlemesiyle mümkündür. Yeteri kadar su içmiş olan kişinin idrarı acık sarı renkte olur. Yeterli miktarda su içilmiyorsa idrar koyu renklidir ve vücuda su takviyesi yapılmalıdır. Önemli bir diğer husus da günde kaç kez idrara çıktığıdır. Yetişkin bir birey normal şartlarda günde 6-7 kere idrara çıkması gerekir.
Çocuklarda Su Tüketimi
Su tüketimi çocukların kilosuna, boyuna, cinsiyetine ve aktivite seviyesine göre değişkenlik gösterir. Çocukların yaş ortalamalarına göre su tüketimlerini şu şekilde sınıflandırabiliriz;
- 6-12 Ay arası; 30 ml-100=ml
- 1-3 Yaş arası 1-3 Litre
- 4-8 Yaş arası 1-4 Litre
- 9-13 Yaş arası 1-2 Litre
Su içmek hoşunuza gitmiyor ya da unutuyor musunuz?
Birçok kişi fazla susamadıkça su içmekten kaçar. Bazılarında fazla su içmek mide bulantısına bile yol açabilir. Bunun için verebileceğimiz tavsiye, suyun içine meyve dilimleri, limon, nane, havuç gibi besinlerle tatlandırmaktır. Tat dolayısı ile içebileceğiniz gibi aynı zamanda su içmek için kendinize farklı bir bahanede yaratmış olursunuz.
Hayatınızda ne eksik olursa olsun ama suyu eksik etmeyiniz..Günlük almanız gereken su miktarını mutlaka tüketmelisiniz. Uzun süre su içmemenin bedeli sizin için çok ağır olabilir. Zaten gündelik yaşamınızda fazla su tüketen birisi değilseniz suyun faydaları hakkında bilgi sahibi olmadığınızdan kaynaklanıyor olabilir. Bu makalemizin amacı sizlere bu konuda bilgi sunmaktır.