5.3 C
Ankara
Cuma, Mart 21, 2025
Ana SayfaNebula ÖzelMakalelerEvrenin Yaşı Kaçtır?

Evrenin Yaşı Kaçtır?

Evrenin yaşı hakkında bilmeniz gerekenler ve merak ettikleriniz...

Genişleyen evrenin, genişleme hızının gitgide arttığını ve bu genişlemenin yaklaşık olarak 14 milyar yıldır sürdüğünü dolayısıyla evrenin yaşına eşit olduğunu biliyoruz. Peki Evrenin yaşı kaçtır?  Evren gerçekten tahmin edilen kadar yaşlı mı? Bütün bunlara açıklık getirecek yazımıza bir göz atalım..

Ölçümler ve WMAP Uydusu

Evrenin başlangıcı olan Big Bang (Büyük patlama) olayından sonra geride kalan, kozmik mikrodalgaları  belirlemek ve ölçmek için uzaya WMAP uydusu gönderilmiştir. Bu uydunun yaptığı çalışmalar yılın en önemli bilimsel gelişmesi olarak seçilmiştir. WMAP (Wilkinson Mikrowave Anisotropy Probe) uydusu evrenle alakalı bir çok tartışmalı konuyu aydınlatmıştır.

WMAP uydusu, sadece Big bang’dan geride kalan mikrodalga ışınımını ölçmek için tasarlanmış ve gönderilmiştir.

Uydu, büyük bir başarıya imza atarak evrenin 400 bin yaşındaki halini haritaladı. Bu sayede Evren’in yaşı da kesin bir şekilde belirlenmiştir.

13 milyar 700 milyon yıl. Uydu aynı zamanda Evren’in genişleme hızı, yoğunluğu, kompozisyonu gibi en temel özellikleri konusunda bir çok tartışmalı konuyu kesinleştirmiştir. Evrenin yaşı, daha önceleri 15-20 milyar olarak tahmin edilmekteydi. Yani, evren tahmin edilenden daha genç çıkmış oldu.

Peki Nereden geliyor bu rakam?  Yalnızca basit 4 işlemli bu değerin hesabını yapabileceğinizi biliyor musunuz?   Çözüm için Hubble sabitini kullanabiliriz. Hubble sabiti, evrenin genişlemesini tanımlamak için kullanılan ölçü birimidir. Değişik gözlemler farklı, ancak birbirine yakın sonuçlar vermiş olsa da bu değer ortalama olarak megaparsek başına saniyede 70 km’dir.  

İlk yıldızlar, büyük patlama Big Bang’den 200 milyon yıl sonra parlamaya başlamıştır.

Evrenin içeriği: %4 atom, %23 soğuk kara madde, %73 kara enerji’dir. Genişleme hızı (Hubble sabiti) değeri: Ho=71 km/san/

Evren_Görüntüsü_Gezegenler_Nebulaturkiye
Evren Yaşı : 13.7 Milyar yıl

Evrenin yaşı kaçtır? Konulu yazımızı özetleyecek olursak,  Wilkinson Mikrodalga Anizotropi Uydusu evrenin her yerini dolduran “ kozmik mikrodalga fon ışınımı“ üzerinde duyarlı ölçümler yapmıştır. Bu ışınım, evrenin başlangıç anı olan Büyük Patlamadan yaklaşık 300.000 yıl sonra ortamın yeterince soğumasıyla, atom çekirdeklerinin ortamdaki serbest elektronları yakalayıp atomları oluşturdukları ve böylece enerji parçacıkları olan fotonların ilk kez her tarafa dağılmış olan elektronlara çarpmaktan kurtulup serbestçe boşlukta yol almaya başladıkları andan kalan fosil ışınımıdır.

Günümüzde evren çok genişlemiş ve soğumuş olduğundan, bu fosil ışınım 2,7 K ( yaklaşık -270 C ) dereceye karşılık geliyor.

İşte Evrenin Gerçek Yaşı…

Wilkinson Mikrodalga Anizotropi uydusu, bu fosil ışınım içinde 1 derecenin 100.000 ‘de biri ölçeğine kadar çok küçük sıcaklık farkları belirledi. Bu farkların incelenmesi , evrenin yaşı, içeriği, yapısı, ve geleceği konusunda çok kesin veriler ortaya koydu. Tüm bu verilerden yola çıkan bilim adamları evrenin yaşının 13,7 milyar yıl olduğunu hesaplamıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin

- Advertisment -

Popüler İçerikler

SON YORUMLAR