Lezzetli, iyi ve kaliteli çay nasıl demlenir? Bu bilgi; herkesin aslında bilmesi gereken ama ihtiyaç duymadığı için öğrenmediği bir bilgidir. Biz de ekip olarak yazılarımızı hazırlarken en çok çay tüketiyoruz ve bizimde bilmemiz gerekiyor. Bizler de; acaba herkesin bildiği usul doğru mu? yoksa bu işin de bir püf noktası veya başka bir yapım şekli olabilir mi? diye düşündük. Detaylı bir araştırma yaptık ve gördük ki çay demlemenin de formülleri varmış… Öncelikle şunu söyleyelim gerekli araştırmaları internet üzerinden yaptık ve farklı kültürleri iyice bir taradık. Daha sonra bu konuda bilgisi olan insanlarımızı dinledik ve notlarımızı aldık. Baktığınız da altı üstü bir çay gibi gelebilir sizlere ama burada okuyacağınız bilgileri kolay kolay başka yerde bulamayacağınızı da garanti ederiz. Araştırma ve bilgi edinme sırasında Trabzon, Artvin, Rize, Giresun, Muğla, İstanbul, Ankara ve Sakarya‘da yaşayan insanların bilgilerinden faydalandık. Ayrıca İstanbul’da kahvehane işleten 10 kişiden de bildikleri usulleri bize anlatmasını istedik.
İşte gerekli internet taramaları, farklı bölgelerdeki insanlarımız ve çay demlemeyi iş olarak yapanlardan aldığımız tüm bilgiler kapsamında en lezzetli ve en kaliteli çay nasıl demlenir? sorusunun cevabı…
Çay demlerken nasıl su kullanılmalı?
Eğer şehir hayatının içerisindeyseniz ilk bölüm sizleri ilgilendiriyor. Çay demlerken (Direkt) Musluk suyu ve parayla satın aldığınız sulardan (PH’ı yüksek olan sular) kullanılmaz. Paralı satılan ambalajlı sular içerisinde PH’ı en düşük suyu tercih etmeniz gerekmektedir. Musluk suyunda ise öncesinde suyu kaynatmalı ve soğumaya bırakmalısınız. Soğuma işlemi tamamlanan musluk suyu, kapalı olarak 2 gün kadar dinlendirilmeli ve sonrasında kullanılmalıdır.
Peki bu işlem neden gereklidir? Musluk suyu yapısı itibari ile klorlu, arıtılmış su olduğu ve aktarma borularından evinize kadar geldiğinden suyun normale dönmesi için kaynatılması ve dinlendirilmesi gerekmektedir. Bu işlem çayın hem lezzetli olmasını hem daha iyi renk almasını sağlayacaktır. Ayrıca suyun sertliği de bu aşamada yok edildiğinden çayınızın yumuşak içimli olması sağlanır.
Ambalajlı sularda ise ph derecesinin düşük olması çayın sert olmamasını sağladığı gibi daha iyi renk almasına da fayda sağlayacaktır.
Eğer şehir hayatında değil; köy ve ya yayla gibi yerlerde yaşıyorsanız doğal kaynaklardan beslenen akarsuların suyu ile çay demleyebilirsiniz. Yalnız akarsulardan aldığınız suların, diğer demleme yöntemlerine göre bir farkı vardır. Diğer yöntemlerde su kaynadıktan sonra hemen demliyorsanız çayınızı bu yöntemde ise su kaynama noktasına ulaştığında 5-10 dk kadar daha kaynamasını beklemelisiniz. Bunun sebebi akarsudan kaynaklı herhangi bir bakteri veya mikrop gibi olası ihtimallerin önüne geçmeyi sağlamış olur. Doğal kaynak suları lezzet olarak harika bir tat oluşmasını sağlayacaktır.
Çay tercihimiz nasıl olmalıdır?
Bu noktada ise ortalamaya baktığımızda herkesin ortak karar da olması sevindirici oldu. Çay tercihi tamamen sizin damak tadınıza kalmış durumda. Hangi çayı daha çok seviyorsanız hangi markaya daha sıcak bakıyorsanız tamamen keyfi olarak tercihinizi yapabilirsiniz. Biz burada insanların en çok tercih ettiği markayı reklama gireceğinden dolayı açıklamıyoruz. Ancak çay konusunda bilgi ve becerisi yüksek kişilerin tek bir tavsiyesi var; taze çay tercih edilmemesi ve çayın toplandıktan sonra en az bir sene beklemesi gerektiğini söylüyorlar. Bütün deneyimli kişilerden topladığımız bilgiler doğrultusunda lezzetli çayın püf noktası olarak size söyleyeceğimiz en önemli şey ise iki farklı çayı karıştırmanız yönünde olacaktır. A markası ile B markasından eşit miktarlarda kullanırsanız tadının ne kadar farklı olduğunu da görmüş olacaksınız.
Çay Nasıl Demlenir?
Su ve çay tercihini doğru yaptıktan sonra en önemli noktaya yani çay demlemenin usulüne geliyoruz. En az iki çayı karıştırdıktan sonra soğuk suyla çayınızı bir kere yıkamanız ve tozunu akıtmanız gerekir. Suyunuzu iyice kaynattıktan sonra ocağınızın altını kapatın veya çaydanlığın altını ocaktan alın. Fokurdayan su yaklaşık 2-3 dk kadar durulmalıdır ancak soğumamalıdır. 2-3 dk beklettiğiniz kaynar ama durulmuş olan suyu çaydanlığın üstüne yani demliğinize dökün. Bu arada demliğin içerisinde kesinlikle çay olmamalıdır. Kaynar suyu demliğinize döktükten sonra yıkayıp suyunu süzdüğünüz çayınızı, demliğin üstüne yavaşça ekleyin. Çayınızı demledikten hemen sonra üst demliğinizi güzelce mutfak havlusu ile sarın ve hava almasın. Havlu ile sarma; çayın renginin, tadının ve kokusunun kaybolmaması için yapılmaktadır.
Demlediğiniz Çayı ne zaman içeceksiniz?
Bazen çayı 1 dk demledikten sonra içenlerde var en az 45 dk demlenmesini bekleyenlerde.. Çayı 3 dk demledikten sonra içerseniz çok açık renkte bir çay içmiş olursunuz ancak en faydalı çayı içmiş olursunuz. Çayın 45 dk demlenmesini beklerseniz sağlığa faydalı olan bileşenlerin yok olduğu demli ve koyu bir çay içmiş olursunuz. Demlenen çayın 1 saat içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Bu bir saatlik süreç tamamen tazelikle alakalı bir durumdur. Süre olarak yaklaşık bir saati geçmiş olan çay artık bayatlamaya başlamış ve etkilerini yitirmiş bir çaydır. Genel olarak bakıldığında rengi güzel ve lezzetli bir çay keyfi yapmak istiyorsanız demlediğiniz çayın 30 dk içerisinde tükettiğiniz kısmı size bu keyfi fazlasıyla verecektir.
Çay demleme ve içme konusunda tavsiyeler
Yine deneyimli ve bilgili insanlardan öğrendiğimiz detaylar ışığında sizlere bu noktada önemli tavsiyelerimiz olacaktır. Belki alışkanlıklarınız bunları yapmanıza engel olabilir ama en azından bir kaç deneme yaparak ne kadar haklı olduklarını görmeniz daha doğru olacaktır. Kaliteli Çay Nasıl Demlenir? işte buradaki püf noktalar ve tavsiyeler aynı zamanda bu sorunun cevabını oluşturmaktadır.
Çaya Şeker atmayın ( Çayın gerçek tadını alabilmeniz ve sağlık açısından şekersiz çay içmek daha yararlı olduğundan şekerli çaydan bir an önce vazgeçmelisiniz )
Demliğe çay dışında bir şey koymayın ( Demliğe ekstradan kesme şeker atmak ve karbonat koymak gibi bazı yöntemler var. Genellikle çay satan noktalarda uygulanmaktadır bu yöntemler. Çayın renginin daha fazla çıkmasına ve koyu olmasına sebep olur. Ancak çayın gerçek rengini doğru su kullanarak çıkartmadıktan sonra bu yöntemler sadece tadının bozulmasını sağlayacaktır )
Farklı çayları harmanlayın ( Tercih edeceğiniz iki farklı tipte çayı birbiri ile harmanlarsanız ve tercihen tomurcuk eklerseniz farklı ve lezzetli bir çay keyfi sizleri bekliyor olacaktır )
Yan unsurlar ( Çay bardağı, kaşığı ve tabağının kaynar su ile ısıtılması gerekmektedir. Çayın rengi insanlarımız için önemli olduğundan bardak, kaşık ve tabağın kaynar sudan geçirilmesi çayın renginin çok daha güzel gözükmesini sağlayacaktır. Ayrıca hijyen konusunda da doğru bir hamle olduğu gibi çayın bardaktaki ısısının muhafaza edilmesi içinde bu husus önemlidir )
Demlikte çay olmamalı ( Çay suyunu demliğin alt tarafında kaynatırken genelde üst tarafa biz çoktan çayımızı koymuş oluyoruz. Ancak bu yöntem çok yanlış bir yöntem olduğu gibi çayın gerçek tadına da etki etmektedir. Demliğin alt tarafında su kaynatılırken eğer üst tarafa çay koymuşsanız bu işlem çayın yanmasına veya nemlenmesine sebebiyet verebilir. Su kaynadıktan sonra tam çay demleme aşamasında demliğin üstüne çayı koymanız gerekmektedir )
Porselen, Seramik veya Bakır ( Dış etmenlere maruz kalmadan rengi, lezzeti iyi bir çay içmek istiyorsanız çaydanlığınızı ona göre seçmeniz gerekmektedir. Çaydanlık seçimi yapılırken seramik, bakır veya porselen çaydanlıklar seçmeniz en doğru sonucu almanızı sağlayacaktır.
Suyun üstüne çay ekleyin ( Genelde ülkemizde demliğe çayı koyar ve üzerine kaynar suyu dökeriz. Ancak bu yöntem hatalıdır. Demlik içerisine kaynar su konulmalı ve çay üzerine bırakılmalıdır. Böylece yavaş yavaş çay çökmeye başlayacak ve doğru bir demleme işlemi yapmış olacaksınız )
Özel Not: Bu içeriğin çok fazla tıklanması ve özgün olması dolayısı ile içeriğimizi kopyalama yöntemine başvuranlar tespit edilmiştir. Hukuki sonuç doğurmaması açısından bizimle iletişime geçmesi durumunda herhangi bir talebimiz olmadan haklarını veririz aksi takdirde sonuçlar farklı olacaktır. Son incelemelerimizde özellikle 28 nisan 2020 tarihinde Ankara üzerinden ciddi trafik yaratılmaktadır. Kurumsal iletişim üzerinden lütfen bizimle temasa geçiniz.