Adını belki de defalarca duyduğunuz, hatta bir kere de olsa tadına bakma fırsatı yakaladığınız Menengiç Kahvesi; Yapılışı, Malzeme Listesi ve Tarihçesi ile sizlerle…
Halk arasında Melengiç Kahvesi olarak anılsa da asıl adı Menengiç Kahvesi’dir. Kahve piyasada hem toz olarak hem de macun(sıvı) şeklinde satılmaktadır. Türk Kahvesi gibi su ve sütle de yapılabilmektedir. Fakat süt, lezzetini arttırdığı için daha çok tercih edilmektedir. Yapımı Türk Kahvesi gibi kolay olduğu için günümüzde birçok restoran ve kafenin menüsünde sıkça rastlayabileceğiniz popüler bir kahve çeşidi haline gelmiştir.
Menengiç kahvesi kahve çekirdeğinden elde edilmediği için içerisinde kafein barındırmayan bir içecek türüdür. Evet, yanlış duymadınız. Her ne kadar kahve olarak anılsa da Menengiç Kahvesi, Menengiç bitkisinin meyvesinden elde edilmektedir. İçiminin yumuşak olması, kendine özgü aroması ve damaklarda farklı bir lezzet bırakmasından dolayı Türk kahvesindeki yoğun kahve tadını sevmeyenlerin favorisi haline gelmiştir.
Şimdi dilerseniz Menengiç Kahvesi nasıl yapılıyor bir göz atalım.
Gerekli Malzemeler;
- Cezve
- Menengiç Kahvesi (Toz veya Sıvı)
- İsteğe bağlı su veya süt
- İsteğe bağlı şeker
- Fincan
Menengiç Kahvesinin Yapılışı;
Bu bölümde Menengiç Kahvesi Nasıl Pişirilir? sorusuna verilen en iyi yanıtlardan biri sizlerle.. Her noktaya harfiyen uyarsanız lezzetli bir kahve pişirebilirsiniz.. Cezvenin içerisine kişi sayısına bağlı olarak birer tatlı kaşığı olmak üzere kahveyi ekleyin. Yine kişi sayısına göre birer fincan su veya süt ekleyin. Eğer Sütlü Menengiç Kahvesi yapacak iseniz süt, kahvenin tadını yumuşatacağından dolayı kişi başı 1 buçuk tatlı kaşığı Kahve kullanabilirsiniz. İsteğe bağlı şeker de ilave edebilirsiniz. Fakat Menengiç Kahvesinin tadını almak istiyorsanız şekersiz içmenizi tavsiye ederiz.
Cezveyi ateşin üzerine almadan önce iyice karıştırın. Menengiç Kahvesinin iyice ıslandığından emin olduktan sonra cezveyi kısık ateşin üzerine pişmeye bırakın. Pişirme esnasında karıştırma işlemi uygulamamak daha doğru olur. Çünkü karıştırdıkça kahvenin köpürmesini engellemiş olacaksınız.
İlk taşımda cezveyi ateşten alarak bir kaşık yardımıyla köpüğünü fincanlara pay edin ve cezveyi tekrar ateşe koyun. İkinci taşımdan sonra artık kahveyi fincanlara pay ederek afiyetle içebilirsiniz. Şunu da hatırlatmakta fayda var, eğer Menengiç Kahvesini sütle yapıyorsanız süt kahveyi suya göre daha çok köpürteceğinden dolayı köpük pay etmenize gerek kalmadan ilk taşımda direkt kahveyi fincanlara servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Menengiç Kahvesi ve Tarihçesi
Halk dilinde Melengiç, Melengeç, Çitlembik, Çıtlık, Çitemik, Çedene ve Bıttım gibi çeşitli isimlerle de anılan Menengiç Ağacı, İran’a özgü bir bitki çeşididir. Ülkemizin güney kesimlerinde deniz seviyesinden Toros dağlarının 1600 m yüksekliklerine kadar dağılım göstermektedir. Ülkemizde en yaygın olduğu alan ise Göller yöresidir.
Dünyanın çeşitli bölgelerinde özellikle kırsal kesimlerde Menengiç Ağacının Yaprakları, meyveleri, çiçekleri, kök ve kabuk gibi kısımlarından çok eskilerden günümüze kadar çeşitli amaçlarla faydalanılmaktadır. Ülkemizde yapılan Arkeolojik çalışmalar sonucu elde edilen bulgular, Menengiç meyvesinin MÖ.7000’lerden beri gıda olarak kullanıldığını göstermektedir. Buna ek olarak özellikle son yıllarda Menengiç meyveleri öğütülerek çay ve kahve biçiminde ticari anlamda yoğun bir tüketime konu olmuştur.
Daha fazla Nasıl Yapılır? içeriklerine erişmek için TIKLAYIN.