Soğan neden göz yaşartır? Soğan ağlatması nedir? Soğan dolayısı ile gözümüz yaşardığında veya tabiri yerindeyse ağladığımızda işte bu iki soruyu sorarız hemen. Çoğu zaman soğan doğraması dolayısı ile ortaya çıkan bu koku ister istemez ağlamamızı sağlar. Belkide bu hayatta istemsiz ağlamalarımız sadece soğan dolayısı ile gerçekleşiyor olabilir. Peki nedir bu işin aslı, soğan dediğimiz şey neden bizleri ağlatsın ki? Sizler için detaylı bir çalışma yaparak kafanızda dolaşan tüm sorulara harika ve mantıklı cevaplar bulduk.
Soğan; hem kokusu, hem uğraşı hem de ağlatması ile baştan aşağı insanlara rahatsızlık vermektedir. Bu ağlatmanın sebebi soğanın hücrelerinden kaynaklanmaktadır. Doğradığınız soğanın hücreleri parçalandığından bu durum gerçekleşmektedir. Soğan hücrelerinden birisi Allinazlar olan enzimleri içermektedir. Hemde fazlasıyla… Bu Allinazlar denilen enzimler soğandaki sülfitleri parçalamaktadır ve bu işlemden sonra sülfenik aside dönüşüm sağlanmış olur. Sülfenik asit; yapısı gereği kararsız olduğundan tahmin bile edemeyeceğiniz kısa sürede uçucu özelliğe sahip bir kükürt bileşiğine dönüşmektedir.
Gerçekleşen bu dönüşüm sonrası ortaya çıkan gaz havada süratle yayılmaya başlar. İşte süratle mevcut ortamda yayılan bu gaz için bizler “Soğan Kokusu” tabirini yakıştırırız. Bahsettiğimiz bu gaz yani “Soğan Kokusu” gözümüze kadar ulaşır. Peki; Soğan neden göz yaşartır? Bizler bunu görmeyiz ancak gözlerimiz farkına varır. Bu durum ise bu gazın gözümüze ulaşması sonrasında yakma olarak ortaya çıkar. Peki soğan gözlerimizi nasıl yakıyor? Burada gözlerimizi yakan soğan değildir, sizlere bahsettiğimiz gazın gözyaşlarımızla tepkime yaşaması durumunda bu yanma gerçekleşmektedir. Çünkü soğan kokusu olarak adlandırdığımız sülfenik asit gözyaşlarımız ile temas sağladığında tepkime sonucunda ortaya sülfürik asit çıkar işte bu asit gözlerimizi yakmaktadır. Bu yanma ise sülfürik asitin zaten gereğinden fazla duyarlı olan göz sinirlerimizi uyarmasından kaynaklı gerçekleşmektedir. Yani durumun özetine baktığımızda gözlerimizin yanması hassas göz sinirlerimizin; soğandan gelen gazın gözyaşlarımız ile tepkime yaşaması durumunda sülfürik asit ortaya çıkarması bu asitin de sinirlerimizi uyarması ile olmaktadır.
Gözlerimiz Soğana Karşı Neden Hassas?
Bizler insanoğlu olarak ne kadar kusursuz bir yaratılış olduğumuzun farkındayız ancak gözlerimiz bir soğana neden tutsak oluyor. Gerçekten her konuda harika bir tasarıma sahip vücutlarımız varken ufacık bir soğan neden bizleri bu hale getiriyor?
İşte bunlar mükemmel varlıklar olduğumuzun da ayrı bir göstergesidir. Gözlerimiz hemen neden tepki veriyor? diye sorabilirsiniz. Gözlerimiz yapısı gereği dışarıdan gelen yabancı maddelere karşı kendini koruma altında tutmaktadır ve hemen tepki vermektedir. Sizlere bahsettiğimiz sülfürik asit ise yapısı gereği gözleri tahriş eden bir bileşendir. Burada gözleriniz tahriş olduğu için gözler direk bu duruma tepki göstermektedir. Gözlerimizin verdiği tepki ise yabancı ve zararlı maddeleri uzaklaştırmak üzerine olduğu için gözyaşı bezleri aracılığı ile yoğun bir salgı üretmeye başlar. Bu salgı tamamen göz içerisindeki yabancı maddeleri temizlemek içindir. Nasıl elimiz kirlendiğinde onu yıkayarak temizliyor isek gözlerimizde kontrolü bizlere bırakmayarak kendisi yıkama işlemi yapmaktadır.
Soğan doğrarken göz yaşarması nasıl engellenir?
- Soğanları kesme ve doğrama işlemi yapmadan önce ve doğrama sırasında sürekli suda bekletmelisiniz
- Kesim yaptığınız bıçak çok keskin olmalıdır
- Soğanları en az 1 saat buzdolabında bekletmelisiniz
Yukarıdaki basit yöntemleri uyguladığınızda gözlerinizin yanmasına engel olabilirsiniz.
Daha fazla ilgi çekici içeriğe erişim sağlamak için TIKLAYIN.