3.2 C
Ankara
Cuma, Mart 21, 2025
Ana SayfaNebula ÖzelFaydalı BilgilerBoya Yapmanın Püf Noktaları

Boya Yapmanın Püf Noktaları

Emeğinizi boşa harcamadan, doğru tercihlerle kusursuz bir çalışma ortaya koyabilirsiniz. Duvar boyamanın tüm yöntem ve ipuçlarını uygulayarak, rahatlıkla evinizi boyayabilirsiniz. Bilmediğiniz ve işinizi kolaylaştıracak tüm teknikleri sizler için toparladık

Boya yapmanın püf noktaları nelerdir? makalesinde boya, fırça seçimi ve yüzeyler hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Uygun renk seçimleri, püf noktalar ve önemli teknikler de yine boya yapmanın püf noktaları makalemizde kapsamlı olarak hazırlanmıştır.

1 Uygun Boya ve Renk Seçimi

Odalarınızın duvar yapısına göre uygun boya belirlendikten sonra odanın aldığı tüm yapay ve doğal ışıklar hesaba katılarak uygun bir renk seçimi gerçekleştirilir. Birden fazla renk olacaksa tercihler sonucu ortaya çıkan kombin uyumuna dikkat edilir ya da tek renk seçilecekse huzur veren ve rahatlatan renkler tercih edilmelidir.

2 Boya Kutusunun Ortasına Lastik

Hangi tip boya tercih ederseniz edin boyaların fırçadaki fazlalıkları damlama, sıçratma gibi sorunlara mutlaka sebep olmaktadır. Boya kutunuzun tam ortasına gerdirerek lastik monte etmeniz durumunda kutudan çıkardığınız fırçanızda ki boya fazlalıklarını gerdirdiğiniz lastiğe sürterek yine boya kabına bırakabilirsiniz.

Boya_Kutusu_Lastik_Takma_Görselleri
Boya Kutusunun Ortasına Lastik Takabilirsiniz

3 Kaplama Malzemeleri ile Boya Sıçramalarını Engelleyin

Sıçrama ve damlama gibi sorunlarla uğraşmak istemiyorsanız yapı marketlerinde ve nalburlarda satılan ince naylon boya örtülerini yerlere sererek bu sorundan kurtulabilir ve temiz çalışma ortamı yaratmış olursunuz. Oda kapılarının kenarlarına önerilen diğer kaplama malzemeleri ile tedbir alabilir, boya bulaşmalarının önüne geçebilirsiniz.

4 Rulo Kabını Alüminyum Folyo ile Kaplayın

Rulonuzdaki fazla boyaların gitmesi için rulo kabı kullanabilirsiniz ancak daha sonra bu kaptan boyaları çıkarmak size zor geliyor ise rulo kabını sıkıca folyo ile sarabilirsiniz. Boya ile işiniz bittiğinde folyoyu çıkarıp atmak yeterli olacak ve kap temizliği ile uğraşmayacaksınız.

5 İç Cephe Boyalarına Fazla Su Katmayın

Boya yapmanın en önemli püf noktaları arasında mutlaka bu konu gelmektedir. Evinizin içini boyadığınız boyanız fabrika çıkışlı olarak biraz koyu kıvamda olacaktır bu durumda seyreltmek için bir miktar su koyabilirsiniz. Boyanıza suyu kattıktan sonra boyanın belirli bir süre düzenli ve iyice karıştırılması gerekmektedir. Fazla su katmanız durumunda boyanız çok fazla seyrelebilir ve uyguladığınız yüzeylerdeki eski rengi kapatmayabilir bu durumda duvarlara 3 kat fazla boya uygulamak zorunda kalabilirsiniz. Fazla katılan suyun bir diğer etkisi de yüzeyleri boyadığınız sırada fırça ve rulolarınızdan çok fazla damlama, sıçrama olabilir. Boyanın su ile aşırı seyretilmesi, kalitenin ve rengin kaybolmasına sebebiyet de verebilmektedir.

6 Yüzeylerde Kir Olmadığına Emin Olun

Evinizde sizin fark edemediğiniz bazı toz ve kirler kapı çerçevelerinin çevrelerinde ve tavan-duvar birleşimlerinde ya da köşelerde birikmiş olabilir. Bu toz ve kirleri fark etmemeniz durumunda boya yaparken boya ile karışabilir ve tüm yüzeye dağıtabilirsiniz. Daha hijyenik olması ve boyanın temiz olarak yapılabilmesi için dikkat edilmesi gereken bir husustur. Aynı zamanda toz ve kir yoğunluğuna bağlı olarak fırçanız ya da rulonuzun kirlenmesi hatta boya kutunuza bulaştırma gibi problemlerle karşı karşıya kalmamanız için önce ufak bir temizlik yapmanız gerekmektedir.

7 Duvar Islak Olmamalı ya da Su Geçirmemelidir

Boya yapacağınız yüzeyin çeşitli sebeplerle ıslak olması durumunda yüzeye uyguladığınız boya akabilir, tutmayabilir, kendi rengi dışında daha açık seyreltilmiş bir boya rengi çıkartabilir. Olumlu bir sonuç alınabilmesi için yüzeyin mutlaka kuru olması gerekmektedir bu sebeple havalandırma işlemi uygulanabilir, yüzey kuru bir bezle nemini kaybedene kadar silinebilir. Eğer yüzeysel bir ıslaklık söz konusu değil ise aynı zamanda duvar yapısının da kontrol edilmesi gerekmektedir. Boyayı uyguladığınız duvar başka bir şekilde içerisine su çekmiş bir duvar ise bu durumda sorunu çözmeden boya yapmamanız gerekmektedir. Belirli örneklere göre bahsedecek olursak bazı duvarlar binanın dışından yapısı itibari ile ya da bina pimaşlarında oluşan çatlak veya kırıklar sebebi ile su çekebilmektedir. Dairenizin içerisinde banyo ve tuvalet ile birleşen duvarlarda ise banyo-tuvalet borularındaki deformasyon sebebi ile su sızdırmalarından kaynaklı olarak su çekebilmekte ve duvarların ıslak olmasına sebep olmaktadır. Böyle durumlarda arıza veya sorun tespit edilip, problem çözüldükten sonra boya yapılmalıdır.

Bozuk_Su_Çekmiş_Duvar_Yüzeyi_Nebulaturkey
Su Çekmiş ve Bozulmuş Duvar Yüzeyi

8 Aydınlık Ortamda Boya Yapın

Aydınlık ortamda boya yapımı; ” boya yapmanın püf noktaları ” arasında gösterilen önemli sayabileceğimiz bir maddedir. Boyanın tam olarak hayalimizdeki gibi olabilmesi için mutlaka aydınlık ortamda çalışmak şarttır. Evinizin duvarlarını boyarken sadece boyadığınız odanın değil kesiştiği tüm koridor ve odaların ışıklarını yakmanız ve öyle çalışmanız en doğru sonucu almanızı sağlayacaktır. Boya yapmak için en doğru zamanlama doğal ışık kaynağının en yoğun olduğu gündüz vakti yapmaktır. Burada önemli nokta yapay ve doğal ışığın birleştirilmesidir. Gündüz vakti ve oda ışıklarını açarak çalışmanız duvarlarda oluşan ton farkını fark etmenizi, daha nizami ve hatasız boya yapmanızı sağlayacaktır.

9 Farklı Renklerdeki Yüzeyler için Maskeleme Bandı Kullanın

Tavan ve duvar birleşimlerinde ya da odanızda birden fazla renk kullanıyorsanız iki ayrı tonun kesiştiği noktada uyumsuzluk ve hata olmaması için mutlaka maskeleme bandı kullanmanız gerekmektedir. Maskele bandı kullandığınızda farklı renklerin kesiştiği noktalar cetvelle çizilmiş gibi temiz ve düzgün olacaktır. Sadece renklerin kesiştiği noktalar için değil priz ve duvarda monteli dekoratif ürünlerinize, kapı kenarlarına bulaşmasını istemiyorsanız maskele bandı sayesinde çok daha doğru sonuç alabilirsiniz.

10 Malzemeleriniz Eksiksiz Olsun

İşe başlamadan önce mutlaka malzemelerin eksiksiz olduğundan emin olmalısınız. Çalışma esnasında eksik bir malzeme kullanmanız ve bu malzemeyi temin etmek istemeniz durumunda boyanız kuruma süreci yaşayabilir, aynı yere unutarak birden fazla boya vurabilir ve koyu tonların oluşmasına sebep olabilirsiniz. Oluşabilecek diğer teknik sorunlarda dikkate alınmalıdır. Tüm malzemeler tam ve eksiksiz olarak çalışılırsa kusursuz bir sonuç ortaya çıkarabilir, hataları minimize etmiş olursunuz.

11 Boyanacak Noktaların Sıralaması Yapılır

Her işte olduğu gibi boya yaparken de bir usul söz konusudur. Boya yapılacak alanda öncelikle zor noktalar seçilmeli doğalgaz boruları, priz ve lamba çevreleri, sigorta çevresi, kablolu alanlar gibi detay olan noktalardan başlamak işinizin büyük bir kısmını halletmeniz anlamına gelmektedir. Duvarların yer ve tavan ile kesiştiği noktalar ile kiriş, kolon gibi bölümlerde buralara dahildir.

Detaylı_Boya_Çalışması_Duvar_Boyama_Görselleri
Önce Detaylardan Başlamanız İşinizi Kolaylaştıracaktır

12 Köşeleri Fırça ile Gövdeyi Rulo ile Yapın

Her malzemenin bir görevi vardır; fırça ile zor noktalarda çalışmak doğru sonuçlar almamızı sağlar. Duvarların tavan kesişim noktaları, köşebentlerin duvarla birleştiği noktalar gibi detay içeren tüm kısımlar kestirme fırça ile boyanmalıdır. Kestirme fırça ile yapılan alan dışındaki geniş yüzeyler rulo ile yapılmalıdır böylece fırça izleri belli olmamış olur.

Kapı_Köşeleri_Köşebent_Boyanması_Boya_Yapan_İnsan
Uygun Fırça Seçimi ile Önce Uygun Noktalar Boyanmalı

13 Fazla Boya Kullanmayın, İki Kat Boya Yapın

Fırça ve rulo üzerine fazla boya alarak çalışmak istediğimizde etrafa çok fazla boya damlatabilir, boya esnasında sıçrama yapmasına sebep olabiliriz. Fazla boya, duvarda farklı kalınlıklarda boya tabakaları yaratabilir aynı zamanda fazla boyadan kaynaklı duvar üzerinde akmalar gerçekleşebilir. Bu sebeple boyaların fazlası her zaman fırça ve rulo üzerinden arındırılmalı, kalan boya ile çalışmaya devam etmeliyiz. Bu tip çalışma ile tek kat boya yeterli olmaz ancak en doğru boyama şekli az boya kullanarak iki ya da üç kat boya yapmamızdır. En canlı tonları bu şekilde elde edebileceğimiz gibi daha uzun süre dayanabilen bir boyanmış yüzey oluşturmuş oluruz.

14 Boya Yukarıdan Aşağıya Uygulanır

Boya yaparken fırça veya rulo kullanmamız hiçbir şey değiştirmez, yön her zaman yukarıdan aşağıya olmalıdır. Buradaki püf nokta boya kutusundan çıkardığımız fırça yada rulomuzun her seferinde ilk duvarla temasında, ilk boyayı bıraktığı zaman için geçerlidir. Fırça ilk temasında üzerindeki fazla boyayı bırakmaya başlayacaktır, yönümüz aşağıya doğru olduğundan akan boya sürekli duvara yedirilecek ve dağıtılacaktır. Akma izi, damla izi duvarda yaratılmamış olacak ve yüzey üzerinde biçimsizlikler meydana gelmemiş olacaktır.

14 madde ile sizlere boya yapmanın tüm püf noktaları detaylıca makalemiz içerisinde sunulmuştur. Bu püf noktaları tam uygulamanız durumunda artık boya yapmanın çok daha basit bir iş olduğunu fark etmiş olacak, kendi işiniz kendiniz göreceksiniz..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin

- Advertisment -

Popüler İçerikler

SON YORUMLAR